Interns del centre de justícia juvenil El Segre contribueixen a recuperar la maduixa Lleida

Una varietat gairebé exclusiva de la comarca del Segrià present a l'Horta de Lleida

Taller de jardineria El Segre
photo_camera Taller de jardineria El Segre

Un total de 35 joves del centre de justícia juvenil El Segre participen en les tasques de recuperació de la maduixa autòctona de Lleida. Ho fan a través de l'aula de jardineria, han plantat els esqueixos d'aquesta maduixa originària del Segrià, hi han afegit compost elaborat per ells mateixos i tenen cura de regar-los per veure el creixement.

El projecte ha fet que alguns dels joves es plantegin dedicar-se a la jardineria en un futur, a més d'afegir que els ha ensenyat a "aprendre a esperar" i "estar tranquils".

Aquesta formació està adreçada a que els interns obtinguin un certificat professional d'auxiliar que els ajudi a la seva reinserció a la societat

Quan les maduixes estiguin a punt, cap a l'abril o el març, els joves del centre aniran a 16 escoles bressol de la ciutat de Lleida per plantar les maduixeres.

Les particularitats climàtiques, geogràfiques i socials de l'Horta de Lleida han permès desenvolupar una agricultura autòctona, una varietat gairebé exclusiva de la comarca del Segrià, que, a poc a poc, s'ha pogut recuperar.

La professora del centre, Eva Muelas, ha explicat que el projecte aconsegueix traslladar als joves l'entusiasme i les ganes de posar en valor la natura i l'entorn proper. "Ells mateixos ho veuen important i es preocupen" de quan cal abonar les plantes o fer d'altres tasques, explica.

La formació és un dels eixos clau per treballar la rehabilitació dels joves

L'objectiu és afavorir l'adquisició d'hàbits laborals per facilitar-los l'entrada en el món laboral quan surtin dels centres.

El Centre Educatiu El Segre ofereix 45 places d'acollida de joves de 14 a 18 anys als quals el jutge ha imposat una mesura judicial d'internament. Entre altres, disposa d'espais formatius de lampisteria, jardineria, hostaleria i un taller productiu de serigrafia i impressió. En els tallers de jardineria hi participen alumnes del programa de formació i inserció (PFI), àmbit pràctic d'ESO amb diversificació curricular i els de formació ocupacional.

Aquesta formació permet als joves obtenir un certificat professional d'auxiliar en algun d'aquests sectors i, així, contribuir a la seva reinserció a la societat.

"Surten d'aquí amb un títol. Per tant, ens interessa molt que aquests tallers funcionin perquè és gairebé la vàlvula de sortida d'aquests joves", ha afirmat Susagna Roura, directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil del Departament de Justícia.

Comentaris