S'incrementen fins a 2.374 els usuaris de l'app de transport públic 'Horta a demanda'

L’índex de satisfacció és alt, amb un 80% dels usuaris que el qualifiquen entre notable i excel·lent, segons l’enquesta de 2019, ja que la pandèmia ha impedit realitzar-la l’any passat
ImatgeHD_cat_47596
photo_camera Comissió de seguiment del servei de transport urbà de viatgers, que s’ha fet telemàtica

La Comissió de seguiment del servei de transport urbà de viatgers de la Paeria de Lleida ha fet públic el balanç de la implantació de l'aplicació mòbil Horta a demanda, un servei que va arrencar el 2019 amb 1.294 usuaris i ha incrementat aquests fins als 2.374 el 2020.

Malgrat que el servei també es va veure afectat per la pandèmia del coronavirus, els veïns i les veïnes de l’Horta han utilitzat aquest servei per fer el seus desplaçaments a la ciutat i 'és una eina que està funcionant molt bé'. Aquest és un dels punts que ha destacat el regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta de la Paeria de Lleida Joan Ramon Castro, després de la Comissió de seguiment del servei de transport urbà de viatgers, que s’ha fet telemàtica, amb la participació del gerent d’Autobusos de Lleida, Carlos Soldevilla; dels representants del Comitè d’empresa; del director general de Moventis, Joan Jiménez, i dels representants dels grups municipals a la Paeria.

En les innovacions d’aquest 2020, Castro ha remarcat també la incorporació als busos urbans del servei de pagament TPV, datàfons, que va ser una de les mesures que es van implantar per protecció i seguretat, i mantenir així el distanciament entre conductors i viatgers.

El pagament amb targeta de crèdit ha estat una mesura pionera a l’estat espanyol que ha despertat l’interès d’altres poblacions i que s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per saber sobre el seu desenvolupament.

ImatgeHD_cat_47597El regidor ha volgut agrair l’esforç dels treballadors/es de l’empresa en un moment complicat per a tothom, ja que han assumit la seva responsabilitat i han estat en contacte proper durant a pandèmia. Alhora, ha posat en valor la voluntat de l’empresa de treballar conjuntament, d’estar oberts a noves propostes i d’aportar mesures per a un bon servei.


Descens de viatgers per la pandèmia

El regidor de Mobilitat ha confirmat el descens de viatgers aquest 2020 per la pandèmia. Han passat dels 6.542.414 el 2019 a 3.341.387 el 2019. És a dir, quasi s’han reduït a la meitat. Són especialment rellevants les dades dels mesos d’abril i maig, quan els viatgers van ser 35.139 i 73.205 respectivament, en comparació al 2019, quan van ser de 540.488 i 625.922 viatgers. En es dos primers mesos de l’any es van comptabilitzar xifres similars. La línia més utilitzada és la L-7, Costa de Magraners – Avinguda de Sant Pere (Secà), amb quasi un 30 % del total de persones usuàries (1.790.122).

Les dades obtingudes repercuteixen en la recaptació total. El regidor Castro ha comentat però que no succeeix el mateix pel que fa al número de quilòmetres recorreguts, ja que durant la covid-19 s’ha intentat mantenir el servei i les freqüències per seguretat sanitària. Només els mesos d’abril i maig van veure reduïda aquesta dada pel confinament.


Valoració amb un alt nivell de satisfacció

L’índex de satisfacció global dels i les clients del servei és alt. El 80.2% li dona un notable o un excel·lent i obté una puntuació de 7,5 sobre 10. Això, segons el regidor, és un alt nivell de satisfacció, difícil de superar.


Perfil usuaris/es

Pel que fa al perfil de la persona usuària del transport públic a Lleida, Castro ha exposat algunes dades com que el 64,6% són dones, un 27,8% són persones de menys de 25 anys, un 31,9% treballen per compte d’altri, un 28,9% són jubilades o pensionistes o que un 25,5% són estudiantat.


Valoració dels atributs del servei

Sobre la valoració dels atributs del servei, alguns dels aspectes que ha apuntat el regidor són que milloren 9 de 13 punts a valorar: freqüència de pas, seguretat en la conducció durant el trajecte, horaris de funcionament del servei, neteja dels autobusos, recorreguts adequats, comoditat dels autobusos, facilitat per la compra de títols de transport, temperatura adequada per a cada època de l’any i no sorolls molestos durant el viatge. Ha matisat, però, que els resultats són corresponents al 2019 -respecte el 2018-, ja que el 2020 no s’han pogut fer l’enquesta per la situació de covid.  

Comentaris