L'Ajuntament de Lleida posa en funcionament les primeres 19 càmeres de l'Horta

El sistema incorpora un lector de matrícules que tracta automàticament les dades obtingudes i les envia a la Urbana
horta
photo_camera Imatge de l'Horta de Lleida, amb la ciutat al fons.

L'Ajuntament de Lleida ha posat en funcionament el circuït de càmeres de videovigilància de l'Horta. De moment, s'han instal·lat 19 càmeres i en els pròxims dos anys s'arribarà a un total de 46. Es tracta d'un sistema de reconeixement de matrícules que aplica intel·ligència artificial per tractar les dades obtingudes i detectar així possibles conductes anòmales i alertar la Guàrdia Urbana. Entre altres funcions, les càmeres permetran combatre robatoris o abocaments il·legals, així com infraccions penals o accions incíviques.

Es tracta d'una mesura llargament reivindicada pels veïns de l'Horta per reduir la inseguretat i l'incivisme en aquesta zona de la capital del Segrià que abasta 19.000 m2 quadrats i on viuen unes 6.000 persones

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de l'intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, juntament amb el primer tinent d'alcalde Toni Postius, i els regidors Joan Ramon Castro i David Melé, han assistit aquest dimarts a la posada en funcionament de les càmeres de l'Horta i la seva connexió a la Sala de Comandament de la Guàrdia Urbana, un fet que facilitarà el control i gestió d'aquestes per part del cos policial.

El sistema de videovigilància que s'ha instal·lat a l’Horta de Lleida permet fer una lectura i reconeixement de les matrícules dels vehicles que passen per diferents camins de la zona. A més, enregistren imatges i s'hi aplica intel·ligència artificial amb el tractament de dades automàtic. D'aquesta manera, es poden creuar dades amb els sistemes informàtics dels cossos de seguretat per actuar davant els comportaments delictius i incívics. Aquest sistema de seguretat també permet obtenir informació del trànsit per prendre decisions sobre el manteniment i dimensionament del ferm dels camins, entre altres actuacions.

Ara, s'han posat en marxa les primeres 19 càmeres instal·lades a l'Horta, de les 46 previstes, les quals envien directament la informació que recullen a la Guardia Urbana de Lleida. Durant el 2022 se'n n'instal·laran 19 més, i les 8 restants el 2023. El projecte suposa una inversió de 413.717,3 euros (IVA inclòs).

Pueyo ha destacat que el nou sistema de videovigilància "donarà més seguretat i tranquil·litat a l'Horta, un espai d'unes 19.000 hectàrees i on habiten unes 6.000 persones en cases disseminades". Segons Pueyo, "les càmeres permetran millorar la seguretat global de la zona, controlar actituds incíviques i fets delictius, controlar el trànsit de la zona, revisar el ferm i l'estat dels camins i, també, poder actuar de manera més contundent davant els abocaments il·legals que a vegades es produeixen a l'Horta de Lleida". "Es tracta d'una reivindicació històrica dels veïns de l'Horta de Lleida que s'ha fet realitat", ha afegit l'alcalde.

Per la seva banda, Postius ha explicat que "les càmeres capten imatges dels vehicles que passen per l'Horta i envien la informació a uns servidors informàtics que analitzen si el vehicle està sostret o té pendent algun requeriment a la Guàrdia Urbana o en altres cossos policials".

Cal destacar que durant l’any 2020 es van registrar 49 fets delictius a l’Horta (robatoris i furts), i 47 aquest 2021. Pel que fa a abocaments, ha parlat que l’any passat es van obrir 14 investigacions i es van identificar 8 persones, a les quals s’obriran expedients sancionadors. Enguany, s’han identificat 7 persones pel mateix motiu i se seguirà el mateix procediment. El regidor ha apuntat que la Guàrdia Urbana de Lleida ha fet unes 700 actuacions en un any.

Toni Postius també ha recordat, en aquest sentit, que les pròximes setmanes també es posaran en funcionament les càmeres de videovigilància en una part de l'Eix Comercial. Finalment, el tinent d'alcalde ha anunciat que l'Ajuntament de Lleida està portant a terme un estudi sobre l'estat actual de la fibra òptica i les càmeres que hi ha al Centre Històric amb l'objectiu de detectar quines connexions s'han de renovar per augmentar la seguretat al barri.


Josep Maria Baiget assumirà la presidència de la Comissió de l'Horta

D'altra banda, aquest dimarts la Comissió Especial de l'Horta ha concretat el relleu a la seva presidència, que assumirà Josep Maria Baiget, en substitució de Mireia Valls. També s'ha informat els membres de la comissió sobre l'estat del projecte d'instal·lació de les càmeres de videovigilància.


Pueyo valora positivament la reobertura de l'oci nocturn i demana reflexionar sobre els botellots

D'altra banda, Miquel Pueyo ha valorat positivament la reobertura de l'oci nocturn, "no tant per combatre els botellots sinó per recuperar una part de normalitat". En aquest sentit, l'alcalde de Lleida considera que "no existeix una relació directa del 100% de les limitacions amb l'extensió dels botellots". Davant la celebració de les Festes de la Tardor, segons Pueyo la mesura adoptada pel Procicat "ha de donar un missatge d'esperança i d'il·lusió a la ciutadania, que mereix i necessita".

L'alcalde ha remarcat que la Guàrdia Urbana de Lleida porta a terme actuacions per combatre els botellots com ara les efectuades a la canalització o al parc sobre les Vies. "No ha parat d'intervenir quan s'han produït aquestes situacions i posant sancions", ha assenyalat. Pueyo ha dit que aquest problemàtica es dona a tot el país i l'Estat i ha reclamat una "reflexió social" en relació amb temes com ara "el consum d'alcohol o l'accés del jovent a un determinat tipus d'oci nocturn". "No ens podem centrar en una visió estrictament simplista i policial i, en el conjunt de l'Estat, la societat i les institucions, han de reflexionar sobre el model d'oci que tenim i també sobre aquelles il·lusions, expectatives o frustracions que puguin tenir els sectors més joves de la societat", ha afirmat Pueyo.

comentaris