L'àliga de la Ciutat de Lleida compleix 20 anys d'història amb una exposició

El proper 29 de setembre es compliran 20 anys del bateig d'aquest membre del bestiari popular lleidatà
Àliga de la Ciutat de Lleida
photo_camera Àliga de la Ciutat de Lleida

L'Àliga de Lleida celebrarà, el proper 29 de setembre, 20 anys del seu bateig en públic, que tingué lloc durant les festes de la tardor de 2001.

L'Àliga de la Ciutat de Lleida és un element cultural amb forma d'àliga, propietat del Grup Cultural Garrigues Lleida, entitat cultural fundada l'any 1988.

El Grup Cultural Garrigues s'encarrega d'acompanyar la peça i vesteix la indumentària tradicional catalana (barretina i faixa blaves)

L'Àliga disposa de dos Balls de respecte amb una tornada similar, un de curt i un de llarg, que s'interpreten a tall de salutació, o com a dansa de lluïment. La composició d'una de les peces va ser recuperada dels arxius del llibre d'orgue de la Catedral de Lleida i l'altre, va ser composta pel lleidatà Francesc Escartín.

L'Àliga de Lleida és obra de Sergi Herrera i Agustí Ortega, del taller obrador  ja tancat en l'actualitat la Xamba

L'element participa en el seguici tradicional de Corpus acompanyat dels seus portadors i acompanyants, i en els seguicis de la festa major de Sant Anastasi, l'11 de maig i la diada de Sant Miquel, el 29 de setembre. 

El Grup Cultural Garrigues, nascut als anys 80, treballa per recuperar i crear elements tradicionals lleidatans

L'àliga és un dels components més antics del bestiari festiu català. Disposa d'una personalitat ben delimitada, uns estrictes protocols d'actuació i, com a símbol del poder municipal, té importants funcions i atribucions en la seqüència ritual de moltes celebracions festives populars.

L'Àliga de Lleida ballarà de nou a la plaça de Sant Joan amb motiu del seguici de les festes de la tardor 2021, tot un honor de fer-ho davant de la ciutadania de Lleida.

Amb motiu del seu aniversari els components de l'agrupació de portadors repartiran entre el públic prop d'un miler de bosses amb la seva figura

Exposició dedicada a l'Àliga de la Ciutat de Lleida

comentaris