5 de maig

Lleida celebra el 76è aniversari de l'alliberació del camp de concentració de Mauthausen

Ho farà aquest dimecres a les 18.00 hores al voltant de l'escultura FITA, monument als deportats obra d'Àngel Eroles
Mathausen2
photo_camera 'Alliberació dels presoners de Mauthausen', maig de 1945, fotografia de Donald R. Ornitz, US Army.

Avui es compleixen 76 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, per part de l'11a divisió de l'exèrcit dels Estats Units, encapçalada pel general Omar Bradley.

​Per tal de recordar aquesta data i, en el marc dels treballs de recuperació de la Memòria Democràtica, l’Ajuntament de Lleida farà una ofrena floral en record d'aquesta efemèride i de les persones que hi foren deportades.

Aquesta cita tindrà lloc a les 18.00 hores davant de l’escultura FITA (c/ Jaume II, 55), obra d'Àngel Eroles, i hi assistiran l’Amical de Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust)

En aquest camp hi va arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que patiren. Hi van estar empresonats més de 7.000 republicans espanyols, dels quals uns 2.200 eren catalans.

De fet, Mauthausen fou el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans de Lleida, molts dels quals van tenir el mateix trist destí. Es calcula que van morir 936 catalans dels quals 143 eren de la província de Lleida.

cartell Mathausen

Comentaris