Lleida celebrarà la 1a Jornada de les Arts per apropar als joves la seva oferta educativa artística

La Paeria col·labora en aquesta jornada, organitzada el 28 de març pel Departament d’Educació, que aplegarà més de 600 alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat

 

2023_03_22_jornada_Arts_Lleida_1
photo_camera La Jornada de les Arts es desenvoluparà de manera simultània a diversos indrets de la ciutat. ©Ajuntament de Lleida

Lleida celebrarà el proper 28 de març la primera Jornada de les Arts, que aplegarà més de 600 alumnes d'11 centres educatius de la ciutat amb l'objectiu que coneguin de prop i d'una manera activa l'oferta dels ensenyaments artístics de la ciutat, i més en concret, els estudis d'arts plàstiques i disseny, música, dansa i d'arts escèniques. L'Ajuntament de Lleida col·labora en aquesta iniciativa, que ha estat organitzada pel Departament d'Educació de la Generalitat, amb el suport també del Departament de Cultura.

La tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, van participar aquest dimecres en l'acte de presentació de la jornada, amb la delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés; el director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida, Claudi Vidal, i el seu homòleg de Cultura, Albert Turull. 

La jornada vol visibilitzar el talent local lleidatà. ©Ajuntament de Lleida

Castro va remarcar el fet que Lleida sigui la primera població de Catalunya que aculli la jornada, per la seva potencialitat com a ciutat Educadora i per l'àmplia oferta en estudis artístics, tant en centres de titularitat municipal com privats. La tinent d'alcalde va destacar la importància d'aquesta jornada per visibilitzar el talent local lleidatà, per despertar vocacions i per mostrar el ventall de possibilitats que hi ha a la ciutat per formar-se en aquest àmbit. També va agrair l'aposta decidida que el Departament d'Educació ha fet per la ciutat a l'hora d'acollir aquesta jornada. 

La delegada del Govern  va subratllar l'impuls a aquesta iniciativa per fomentar entre els joves l'art i afavorir el seu desenvolupament personal i acadèmic amb ensenyaments professionals. Bergés va poasr en valor el treball interdepartamental i la suma d'esforços en aquesta jornada.

Per la seva part, Vidal va assegurar que la jornada va més enllà de despertar talents o capacitats, "té a veure amb la capacitat de trencar estereotips, amb la creativitat i la visió alternativa, ja que la recerca, la ciència i la innovació es desenvolupen també a través de les arts", ha dit. Igualment, Turull va afegir que, a més de contribuir en la formació del jovent, també s'aporta al dret cultural per garantir l'accés a tothom i afavorir la participació en la producció i el consum de les arts.

La Jornada de les Arts es desenvoluparà de manera simultània a diversos indrets de la ciutat. Hi ha organitzades dues activitats multitudinàries: un assaig orquestral a l'Auditori Enric Granados, a càrrec de Conservatori Municipal de Música, i també un espectacle artístic a l'Escorxador, a càrrec de l'Aula Municipal de Teatre. Alhora se celebraran vuit tallers de petit format, organitzats en tres itineraris, pels quals podran passar els alumnes que hagin participat en la jornada.

Els tallers de petit format han estat concebuts com un espai de participació directa dels estudiants i abordaran disciplines com la dansa urbana, el teatre, la música amb tauletes o les instal·lacions artístiques, entre d'altres. Els participants intervindran en els tallers de manera rotatòria i amb un temps limitat per tal que al matí puguin fer un tastet de les diverses disciplines artístiques que comprèn l'oferta educativa de la ciutat.

Aquestes activitats seran conduïdes pel professorat dels centres que imparteixen ensenyaments artístics a Lleida i que han col·laborat activament en l'organització de la Jornada de les Arts. Són professionals del Conservatori Municipal de Música, de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol, del Centre autoritzat d'ensenyaments professionals de música de l'Intèrpret, de l'Aula Municipal de Teatre, de l'Escola d'Art Ondara, de l'escola de dansa La Dansa Estudi i el centre que imparteix el CFGM de Tècniques de dansa urbana DanceScape.

Està previst que, al llarg dels itineraris proposats, l'alumnat pugui assistir a participar a diversos espectacles, com ara "Kujira", a càrrec de la companyia Centre de Titelles de Lleida; "Transhumància", a càrrec de la companyia Xip Xap Teatre, i "Ellena La Gorda", a càrrec de la companyia Inhabitants.

La iniciativa vol donar una visió global de l'ensenyament de disciplines artístiques a la ciutat de Lleida i mostrar el seu potencial; també pretén fer participar els estudiants en activitats artístiques i promoure una activitat vivencial d'orientació  envers els ensenyaments artístics.

La Jornada d'Arts l'impulsa el Servei d'Ordenació dels Ensenyaments de Règim Especial  del Departament d'Educació i neix amb l'ambició de replicar-se en altres ciutats de la geografia catalana en properes edicions.

Comentaris