Lleida comptarà amb el segon centre integrat d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals de Catalunya

Cervera va afirmar que en el cas de Lleida hi treballaran 8 persones, entre psicòlegs, treballadors socials, un coordinador i una administrativa, així mateix, s'aprofitarà l'equipament per traslladar-hi els serveis d'atenció del Cediap
La consellera Violant Cervera en la presentació de Casa Barnahus a Lleida ©Govern
photo_camera La consellera Violant Cervera en la presentació de Casa Barnahus a Lleida ©Govern

La conselleria de Drets Socials té la voluntat de desplegar arreu de Catalunya tretze centres d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals, un per cada vegueria, segons ha explicat aquest dimecres, la consellera, Violant Cervera. Es tracta d'un model islandès anomenat Barnahus, que el departament de Drets Socials va replicar com a pla pilot a Tarragona.

La consellera Violant Cervera en la presentació de Casa Barnahus a Lleida ©GovernEl concepte islandès de la casa Barnahus posa l'infant al centre de manera que no li cal desplaçar-se a diferents recursos per afirmar l'abús del qual ha estat víctima. Això li evita dificultats, però també facilita la investigació. El treball es fa de forma conjunta amb els departaments de Justícia, Interior, Salut i Drets Socials, que desplacen els seus especialistes a la casa per poder atendre els nens.

Cervera va afirmar que en el cas de Lleida hi treballaran 8 persones, entre psicòlegs, treballadors socials, un coordinador i una administrativa.

Així mateix, s'aprofitarà l'equipament per traslladar-hi els serveis d'atenció del Cediap que actualment es troben als serveis territorials del Departament

Finca reservada per construir la Casa Barnahus a Lleida ©GovernLa consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va recordar que el projecte de la casa Barnahus de Tarragona "ha funcionat molt bé" i que des que es va instal·lar s'han triplicat les denúncies per abusos arribant gairebé a atendre 300 menors. D'aquestes denúncies, unes 170 han acabat als jutjats, per la qual cosa, es posa de manifest la necessitat que hi hagi recursos d'aquest tipus per ajudar als infants i a les seves famílies per poder fer les declaracions.

A través dels fons europeus Next Generation, el Govern ha cregut convenient estendre aquest pla pilot arreu de Catalunya i per això es construiran un total de 13 Barnahus, una per vegueria, a excepció de Barcelona, que pel volum demogràfic, se n'hauran de fer més

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s'ha mostrat satisfet de la col·laboració amb la Generalitat per tirar endavant aquesta casa i ha assenyalat que serà al Ple del febrer quan s'aprovarà la cessió del solar per construir-la. Pueyo ha recordat  que a l'inici de mandat es va posar en marxa una comissió per investigar-ho i que el 2020 es va activar una aplicació per resoldre situacions d'assetjament i abús sexual. Així mateix, ha dit que fa un parell de mesos es va presentar el protocol per aquests casos a les tres escoles municipals vinculades amb la formació artística.

Comentaris