24.09.2021 |

L'església de Sant Pere de Lleida comptarà amb el columbari més gran de tot Catalunya

Mossèn Pedrós espera també que el columbari apropi més fidels a l'església. "És una parròquia en què mai saps qui vindrà a missa, perquè està en un lloc de pas, al centre de la ciutat. A vegades ve gent que ve a comprar a l'Eix Comercial o ve passejar centre i aprofiten per venir a missa. Quan tinguem les cendres, potser hi vindrà més gent"
Lesglésia Sant Pere de Lleida i  mossèn Jaume Pedrós @LauraCortés
Lesglésia Sant Pere de Lleida i mossèn Jaume Pedrós @LauraCortés
L'església de Sant Pere de Lleida comptarà amb el columbari més gran de tot Catalunya

En el soterrani de la parròquia de Sant Pere, a l'Eix Comercial de Lleida s'està construint el columbari més gran de Catalunya habilitat dins d'una església. El projecte preveu contruir 1.140 unitats per acollir urnes amb cendres, gairebé el doble dels columbaris que ofereix el cementiri municipal de Lleida, on actualment n'hi ha 623 i està previst construir-ne 144 més, l'obra estarà enllestica al mes d'octubre.  

Aquest espai respon al que va dir el papa Benet XVI: Les cendres d'un cristià no s'han de posar a qualsevol lloc sinó en un lloc sagrat

Imatge virtual dels columbaris al soterrani de l'església de Sant Pere de Lleida @LauraCortésDe les obres del columbari de l'església de Sant Pere s'encarrega Coral Memorial, que hi ha invertit 120.000 euros. Coral ja gestiona 25 columbaris a tot Catalunya i 6 més a la resta de l'Estat. A més, en el segon semestre de 2021 tenen previst incorporar 45 nous projectes per tot Espanya i començaran també amb els primers projectes a Portugal.

L'objectiu de Coral és que les cendres "reposin en un lloc digne com a alternativa al cementiri tradicional", explica el president de l'empresa, Ruben Tamarit. "Recuperem el difunt dins el barri, perquè qualsevol veí té una església a prop amb la qual té un vincle sentimental i per tant és un entorn molt natural", afegeix. "Abans aquest tipus d'enterrament, dins d'una església, estava reservat a nobles o mecenes i ara es popularitza i es democratitza. Qualsevol persona pot reposar dins d'una església", destaca Tamarit.

Facilita l'accés als difunts a les persones grans, que no han d'agafar el transport públic o dependre d'un tercer per anar a visitar les restes del seu ésser estimats fins al cementiri, i pots aprofitar que vens a passejar o a comprar per passar visitar els difunts i fer-los una pregària

Pla obert de les obres que s'estan fent a l'església de Sant Pere de Lleida per acollir columbaris al soterrani. Imatge del 27 de juliol de 2021. (Horitzontal)El rector de l'església també destaca cada vegada hi ha més gent que vol incinerar i hi haurà qui prefereix "tenir-ho a prop, però no a casa" i que fins ara no sabien què fer-ne. Tamarit hi coincideix: "Hi ha gent que té les cendres a casa perquè no té una alternativa i ara les podran portar a l'església". "Fins i tot gent que no és religiosa, per una qüestió d'ubicació. Per tenir-les més a prop o perquè no vol portar-les al cementiri", afegeix Tamarit. A més, diu, és una manera d'aconseguir diners per la parròquia i poder fer front al seu manteniment.

Mossèn Pedrós espera també que el columbari apropi més fidels a l'església. "És una parròquia en què mai saps qui vindrà a missa, perquè està en un lloc de pas, al centre de la ciutat. A vegades ve gent que ve a comprar a l'Eix Comercial o ve passejar centre i aprofiten per venir a missa. Quan tinguem les cendres, potser hi vindrà més gent", destaca.

El columbari comptarà amb un ascensor i mosaics dels patrons de la parròquia i la ciutat

Per accedir al soterrani de l'església, Coral s'encarrega també d'instal·lar un ascensor. "Volem eliminar les barreres arquitectòniques ja que l'escala és una mica perillosa, sobretot per a persones grans o amb mobilitat reduïda", explica el mossèn.

A més, a la sala dels columbaris està previst instal·lar-hi bancs per poder descansar i resar. "Es pretén que sigui un lloc de pregària i de silenci", destaca mossèn Pedrós, que explica també que les parets es decoraran amb uns mosaics impresos a la pedra amb una imatge de Sant Pere, patró de la parròquia, dos més dels patrons de la ciutat de Lleida: Sant Anastasi i la Verge Blanca, així com un altre de la Mare de Déu de l'Arcada, patrona dels comerciants i veïns del carrer Major i plaça Paeria.Des de 19,30 euros al mes amb un mínim de 3 mesos 

Pel que fa al preu, un columbari individual costa des de 19,30 euros al mes amb un mínim de 3 mesos. La catedral de Terrassa va ser on Coral Memorial va construir el primer columbari. Allà hi ha 899 columbaris individuals, dobles, de quatre i de vuit. És l'únic lloc on hi ha de vuit perquè va ser el primer, explica Tamarit, a la resta hi ha d'individuals, dobles i de quatre i després hi ha un columbari comunitari.

Coral Memorial ha construït i gestiona 25 columbaris a Catalunya, majoritàriament a l'àrea metropolitana, i 6 més a la resta de l'Estat. Alguns dels usuaris destaquen l'entorn, la lluminositat i la proximitat ja que tots ells estan dins del nucli urbà. Un feligrès de la parròquia de Sant Pere del Masnou (Maresme), Ferran Flo, explica que "és més accessible i hi puc venir més sovint que al cementiri, per exemple quan vinc a missa. Estic molt content que el meu pare estigui aquí". "És molt agradable l'espai. A més, quan passes per davant, penses, vaig a visitar la mama, i potser estan fent missa o cantant i és molt maco i relaxant perquè entres en un espai de reflexió interna. Hi ha una altra connexió, no com al cementiri que és més fred", explica Anna Ferré, feligresa de la parròquia de Sant Ramon Penyafort, de Barcelona.

L'església de Sant Pere de Lleida comptarà amb el columbari més gran de tot Catalunya
comentaris