Lleida concentrarà novament el Sant Jordi a Francesc Macià i Ferran amb el Morera com a principal atractiu

A poc més d'una setmana per la festa del llibre i la rosa ja s'han demanat prop de 170 sol·licituds per fer parades

Presentació de les activitats de Sant Jordi 2024 a Lleida

Data de publicació: dilluns 15 d’abril del 2024, 13:47

Localització: Lleida

Autor: Oriol Bosch
photo_camera Presentació de les activitats de Sant Jordi 2024 a Lleida - Foto: Oriol Bosch

La capital dels Segrià tornarà a concentrar el seu Sant Jordi entre l'avinguda de Francesc Macià i la rambla de Ferran. La ubicació que va venir forçada el 2021 per la pandèmia de la covid-19 s'ha acabat consolidant i tots els gremis que participen en la festa ja tenen clar que és el millor lloc per les seves característiques d'amplitud, que permeten combinar les activitats culturals amb la venda de llibres i roses. Enguany, a més a més, un dels principals protagonistes serà la recentment estrenada ubicació definitiva del Museu Morera, situat precisament a la rambla Ferran. Quan falta poc més d'una setmana per a la festa ja s'han fet 169 sol·licituds per muntar parada a la zona.

Precisament el nou Morera ha estat l'espai escollit per la Paeria de Lleida per presentar els actes de Sant Jordi 2024, després d'un cap de setmana intens en què el museu ha obert al públic les noves instal·lacions a l'antiga audiència i també després de la resposta de milers de lleidatans que l'han visitat durant els dos darrers dies.

La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha explicat que el cartell d'aquest Sant Jordi està basat en la idea que la lectura "transforma les persones". És obra del dissenyador Mohamed Nouasse, alumne en pràctiques de l'Escola d'Art municipal Leandre Cristòfol, i ha utilitzat un joc visual perquè la persona lectora es converteixi en el mateix drac de Sant Jordi en llegir. La setmana prèvia de Sant Jordi ja se celebren actes culturals a la ciutat i alguns estan vinculats al centenari del naixement de Jaume Magre. Un dels primers actes ha estat la presentació aquest dilluns del llibre 'Merci, Monsieur Magre' a l'aula magna de l'IEI.

La Dida de Sant Jordi concentrarà l'activitat a l'avinguda Francesc Macià i la rambla de Ferran. De fet, alguns llibreters de la ciutat ja no fan parada al davant del seu establiment perquè traslladen tota l'operativa a la rambla durant la jornada. Els sectors professionals de llibres i roses estaran ubicats a Francesc Macià i les entitats, associacions i col·lectius ocuparan Ferran. També hi haurà un escenari per actuacions a la rambla Ferran per on passaran grups joves dels bucs d'assaig de Lleida. A la tarda actuarà Ares Gratal i a les set es farà una ballada de Sardanes a la plaça Sant Joan.

Pel que fa a les roses, la presidenta del gremi a Lleida, Ana Balañá, ha dit que no tenen una previsió de vendes concreta però si que els preus aniran entre 4 i 6 euros en funció de la qualitat.

De la seva part, Eulàlia Pagès, de Pagès Editors i del gremi de llibreters, ha destacat el treball conjunt dels gremis per tirar endavant la festa en un espai que ja s'ha consolidat tot i que va venir "forçat" per la pandèmia

El gremi de forners també ha estat present a la presentació per explicar que novament, per la Diada, vendran el pa de Sant Jordi, que té la peculiaritat que quan es talla hi ha la senyera que fan gràcies a barrejar sobrassada amb la farina. 

Comentaris