Lleida destinarà 350.000 euros dels Next Generation per fomentar la recollida selectiva

Els projectes subvencionats són per sensibilitzar sobre el model de recollida porta a porta a Pardinyes, Balàfia i Ciutat Jardí i també promouen la recollida de residus tèxtils, d’oli de cuina usat i l’autocompostatge a l’Horta

Recollida selectiva a Lleida. ©Ajuntament de Lleida
photo_camera Recollida selectiva a Lleida. ©Ajuntament de Lleida

La Paeria de Lleida ha rebut una subvenció per 347.266 euros dels fons Next Generation per a fomentar la recollida selectiva de residus municipals.

S’han presentat diversos projectes que tenen a veure amb la recollida selectiva de biorresidus, amb fracció orgànica i fracció vegetal, i amb projectes d’autocompostatge

La Generalitat ha atorgat aquesta ajuda en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, que està finançat per la Unió Europea a través dels #NextGenerationEU.

Les actuacions han d’estar executades abans del març de 2024 i, en el cas que hi hagi pròrroga en l’execució, abans del març de 2026. De fet, algunes ja s’han portat a terme parcialment, com les actuacions 1 i 2.

Les 6 actuacions a realitzar són:

  1. Implantació del model de recollida porta a porta a zones dels barris de Pardinyes i Balàfia per a una recollida selectiva més eficient. En aquest aspecta, s’ha preparat una campanya de comunicació i sensibilització a la ciutadania, s’han adquirit 50 contenidors amb tancament electrònic per a la fracció orgànica de residus municipals (FORM), clauers d’obertura, software de gestió, cubells i bosses.
     
  2. Millora a Ciutat Jardí i Vila-Montcada amb el canvi de model de recollida selectiva porta a porta de 4 a 5 fraccions. A més d'una campanya de comunicació, s'adquiriran uns altres 7 nous contenidors FORM, clauers d’obertura, cubells i bosses.
     
  3. Projecte de millora de la recollida separada de la fracció de residus tèxtils. Fins al 2024 es preveu la compra de 3 contenidors per a aquest material i una campanya de difusió i sensibilització.
     
  4. Projecte de millora de la recollida separada d’oli de cuina usat domèstic i comercial. En aquest cas, a més de la divulgació, es distribuiran 1.000 embuts per a la recollida d’oli utilitzat, entre d'altres accions. El període d’execució és entre el 2002 i el 2024.
     
  5. Ampliació de la campanya d’autocompostatge a l'Horta de Lleida. Es continuarà amb el treball ja fet i fins al 2024 s’ampliarà amb 100 nous compostadors per a les unitats familiars residents a l’Horta (aquest àmbit no disposa de recollida selectiva de fracció orgànica).
     
  6. Campanya compostatge comunitari als Horts de Rufea. Amb la instal·lació de 2 compostadors comunitaris per reutilitzar els residus vegetals en adobs de qualitat. S’executarà entre el 2022 i el 2024.


Des del consistori, s'assegura que el sistema que s’aplica de recollida porta a porta està donant un bon resultat en l’increment de percentatges de reciclatge i que s’ha de seguir treballant en aquesta direcció per perfeccionar el model abans d'estendre'l a la resta de la ciutat.

El sistema de recollida selectiva de residus ha de permetre una millora mediambiental, un compliment de les directrius europees i un estalvi econòmic important en introduir el concepte d'economia circular. S'ha d'acompanyar d'una major conscienciació entre la ciutadania, amb diverses campanyes que també tenen a veure amb el reciclatge del tèxtil, l’oli usat o l’autocompostatge.

Comentaris