31 de desembre

Lleida incorpora la figura de la Dona dels Nassos per acomiadar el 2021

Aquest personatge de la mitologia catalana també és present a Sentmenat, Cornellà de Llobregat, Cassà del la Selva o Figueres entre altres moltes poblacions del país

La dona dels nassos
photo_camera La dona dels nassos

El Grup Cultural Garrigues de Lleida presentarà, el proper dissabte 31 de desembre a la plaça de la Paeria, a la Dona dels nassos, personatge que a partir d'ara acompanyarà a l'Home dels nassos en la tradicional passejada pel centre i els carrers de la capital ponentina el darrer dia de l'any.

La Dona dels nassos de Lleida és una figura creada pel taller de gegants gironí Ventura & Hosta

Enguany aquest itinerari sortirà de la plaça de la Paeria de Lleida a les 12.30 hores i recorrerà tota la ciutat amb una comitiva de vehicles, deixant de banda la tradicional passejada per l'Eix Comercial de la ciutat.

A banda de l'Home dels nassos, anirà acompanyada de l'agrupació de portadors dels cavallets del Patronat del corpus de Lleida i els grallers de Montoliu de Lleida. 

L'Home dels Nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l'any i només se'l pot veure el 31 de desembre, amb el darrer nas que li queda

Segons el folklorista català Joan Amades, l'Home dels Nassos representa l'esperit de la vegetació. Creia que l'Home dels Nassos era una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any i que sovint era representat per l'arbre dels nassos; una espècie d'arbre molt estrany que es creia que era la llar de l'esperit de la vegetació.

A Lleida, l'Home dels nassos sortia als anys vuitanta i noranta a través del col·lectiu cultural de Cappont i sobretot gràcies a l'ímpetu del Guillem Iturbide, que anava amb el seu maletí i la seva mascara, repartint caramels als nens i nenes que trobava pel barri de cappont i el carrer major de Lleida.

comentaris