Lleida reconeix l'escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte

Vallverdú és qui més ha ajudat, a moltes generacions, a superar no només la mistificació històrica practicada pel franquisme, sinó també a posar-se en la pell dels nostres compatriotes i a compartir el seu imaginari, durant el breu període del somni republicà, la guerra i la dictadura subsegüent
Lleida reconeix a l'escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte
photo_camera Lleida reconeix a l'escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte

La ciutat de Lleida va retre homenatge a l’escriptor Josep Vallverdú en el decurs de l'acte que va tenir lloc aquest divendres a la Seu Vella, presidit pel paer en cap, Miquel Pueyo que l'hi va lliurar l’escut que simbolitza el títol de Fill Predilecte de la ciutat, una distinció que no s’atorgava des de l’any 1927.

L’alcalde va afirmar que el compromís personal i polític, la seva longevitat fecunda i activa i la magnitud de la seva obra permeten afirmar que el catalanisme republicà de Josep Vallverdú basteix un pont entre la Segona República i potser la segona transició o la independència, tal com va citar el professor i geògraf Ignasi Aldomà.

No hi ha ningú a Catalunya, en aquests moments, que pugui simbolitzar millor aquest dilatat període històric. Vallverdú és qui més ha ajudat, a moltes generacions, a superar no només la mistificació històrica practicada pel franquisme, sinó també a posar-se en la pell dels nostres compatriotes i a compartir el seu imaginari, durant el breu període del somni republicà, la guerra i la dictadura subsegüent

Lleida reconeix a l'escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecteEl paer en cap va recordar que vivim un període d’incertesa i de pors, però tots tenim el compromís a fer que Lleida progressi. Reptes que s’han d’assumir des de la base de compromisos d’altura, incompatibles amb la improvisació. I va recordar la vida i obra de Josep Vallverdú, que ens recorda que no hem de témer res més que aquesta mateixa por, que no hem de deixar que ens emmetzini i ens descoratgi, i que necessitem recuperar actituds més tolerants, buscar informacions més objectives, organitzar-nos i recuperar l’esperança en el futur. La gran canallada seria fer creure als nostres ciutadans i als nostres fills que el món és desolació i misèria, perquè si s’ho arribaven a creure, ho reproduirien.

Miquel Pueyo, que va destacar els valors que es troben en l’obra de Vallverdú: l’amistat, la lleialtat i la pau entre joves i infants i la seva condició d’home indignat, però d’una indignació noucentista i educada, ha confessat que li agrada mirar-se´l amb una mica d’enveja saludable de qui té un amic que no ha trobat pas sempre un camí planer ni fàcil, però que ha menat una vida plena de coherència, de treball i de compromís, i que continua fent el seu camí, acompanyat del nostre reconeixement i de la nostra estima, avui segellat en el seu reconeixement com a fill il·lustre de Lleida

Lleida reconeix a l'escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte

Estimat en preeminència

Josep Vallverdú va agraïr el reconeixement que ha rebut de la seva ciutat i que el qualifica de fill predilecte, que vol dir estimat en preeminència, al capdavant. Tot seguit va fer un repàs de la relació que ha mantingut amb la seva ciutat, per desvetllar el desig constant a veure-la més completa i més madura. L'escriptor lleidatà vavrecordar un article publicat a la dècada dels 60, on esmentava que totes les ciutats europees semblants a Lleida tenien orquestra simfònica i universitat. Des del punt de vista profètic anava encertar, perquè ja les tenim la universitat i l’orquestra. 

Encara ens falta molt, per connectar en l’ordre productiu i d’expansió, perquè les ciutats són entitats vives i exigeixen sempre més

Vallverdú es va definir com un escriptor enamorat de Lleida i compromès plenament amb la seva tasca. Diuen un tot terreny. Potser per això he pogut mantenir-me alerta i productiu tants anys. Si la tasca feta, aquests 200 títols publicats, sumant obra juvenil, generalista i traduccions, si tot això trobeu que va acompanyada d’una presència civil mai defallent, sempre a punt i activa, fidel a l’esperit català i particularment ponentí, trobaré que el bateig d’avui, com a fill predilecte, m’investeix de tot l’honor que generosament m’oferiu i el portaré com un distintiu de victòria espiritual. Sóc afectíssim, al vostre manà. 
 

Lleida reconeix a l'escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte

El marc de la Seu Vella

L’acte de nomenament de fill predilecte va comptar amb la presència de regidors i regidores de l’Ajuntament de Lleida, del president de la Diputació, Joan Talarn; del secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, de les principals autoritats de la demarcació de Lleida, i d’un nombre de lleidatans i lleidatanes que han seguit l’acte in situ, a la nau central de la Seu Vella. L’Ajuntament de Lleida ha habilitat el sistema de reserva prèvia per poder accedir amb tota seguretat a aquest acte d’àmbit cultural perquè pugues estar obert a la ciutadania.

El fil conductor de la commemoració ha estat la referència a la seva obra més coneguda, Rovelló (Premi Folch i Torres any 1968) i poesies com La Infantesa, el primer poemari que va escriure Josep Vallverdú, titulat Poemes del gos.

La celebració va comptar amb un fort contingut simbòlic per mitjà de les oliveres que han estat presents a l’escenari i que formen part de l’univers vital de Vallverdú. La Paeria ha anunciat que es plantarà una olivera entorn de la Seu Vella en record de la seva àmplia i destacada petjada literària. L’actriu Sandra Pujol i l’actor Jan- Marc Salamanca van posar l’ambientació de la vetllada.

Carme Vidal ha estat l’encarregada de glossar la trajectòria de Josep Vallverdú, amb un text propi, L’home parla de l’obra, abans de llegir el signat per Josep Lluís Carod Rovira, que ha excusat la seva presència per motius de salut.

Comentaris