11.04.2021 |
Territoris.cat

Lleida recorda i reivindica l'1-O amb la projecció d'un documental sobre el referèndum

L'acte ha aplegat unes 300 persones

Pla general del públic durant la projecció del documental que s'ha passat en motiu del tercer aniversari de l'1-O - ACN
El públic durant la projecció del documental de l'1-O / Anna Berga (ACN)
Lleida recorda i reivindica l'1-O amb la projecció d'un documental sobre el referèndum

Lleida va tancar aquest dijous al vespre els actes de commemoració del tercer aniversari de l'1-O amb la projecció d'un documental gràfic amb imatges del dia del referèndum a la ciutat i dels fets anteriors i posteriors que van marcar la jornada. La convocatòria, marcada enguany pel coronavirus, va aplegar unes 300 persones segons l'entitat organitzadora Taula per la Democràcia de Lleida, 200 de les quals es van assentar en cadires per tal de mantenir la distància de seguretat. Als parlaments, l'entitat convocant va reivindicar la "victòria" de l'1-O i va criticar la repressió "desbocada" de l'estat espanyol.

Els assistents a l'acte es van concentrar a dos quarts de nou del vespre a la plaça Ricard Vinyes de Lleida on l'organització hi va muntar una pantalla gegant. També van repartir 200 cadires al carrer Alcalde Rovira Roure per tal que el públic mantingués la distància de seguretat entre ells. A l'inici del vídeo, fet per Ramon Torralba, es va fer un repàs cronològic dels fets més destacats que van culminar amb la celebració del referèndum del dia 1 d'octubre de 2017. Aquests van donar pas a les imatges de la jornada de l'1-O a la ciutat de Lleida on els espectadors van reviure les càrregues policials que hi van haver als punts de votació. El documental va finalitzar amb la frase "ho tornarem a fer" que Jordi Cuixart va dir durant el judici del procés.

El documental va donar pas als parlaments on es va reivindicar el llegat de l'1-O. També es va criticar la repressió "desbocada" contra l'independentisme que "continua fent l'estat espanyol" tot fent referència a la inhabilitació del president Quim Torra. Finalment, els organitzadors van fer una crida a la població a "organitzar-se" i a que aquest octubre "retorni l'esperança", abans de finalitzar l'acte amb el públic entonant el cant dels Segadors.

Abans de l'acte, un grup de persones van desplegar una bandera estelada de grans dimensions des de l'edifici del Departament de Salut, al costat de la plaça. També es van sentir crits de "vam votar" i "visca Catalunya lliure".

Així mateix, a la tarda es va fer una taula col·loqui a la plaça de l'U d'Octubre de 2017, a Cappont, que va comptar amb les intervencions de Pau Juvillà, membre del secretariat nacional de la CUP; Meritxell Estiarte, advocada i membre d'Advocacia per la Democràcia de Lleida; i Koki Gassiot, membre de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). A l'acte hi van assistir una setantena de persones.

Lleida recorda i reivindica l'1-O amb la projecció d'un documental sobre el referèndum
comentaris