Les instal•lacions de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum han crescut de forma exponencial a Lleida

Lleida suma 67 instal•lacions de plaques solars i es dispara l’autoconsum elèctric

Vista aèria de plaques solars instal·lades sobre la teulada en una casa a Lleida - Paeria de Lleida
photo_camera Vista aèria de plaques solars instal·lades sobre la teulada en una casa a Lleida - Paeria de Lleida

Les instal•lacions de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum al municipi de Lleida han crescut de forma exponencial els darrers dos anys. Han passat de ser pràcticament inexistents l’any 2018 a sumar més de 1.000kW de potència instal•lada a data d’avui. En el que portem de 2020, s’han inscrit un total de 67 noves instal•lacions, el triple que en tot 2019, principalment sobre cobertes de cases unifamiliars i també de naus industrials.

Aquest important creixement s’està donant gràcies a la conjugació de tres factors: la important simplificació dels tràmits administratius procedent dels canvis normatius, la forta davallada dels preus de les plaques solars i una bonificació de fins la meitat del cost de la instal•lació fotovoltaica sobre la quota de l’IBI al municipi de Lleida. Tot això, sumat a la creació d’un servei d’assessorament personalitzat per part de l’Agència de l’Energia de Lleida, i la dinamització de compres solars col•lectives, ha permès l’increment de l’interès, el coneixement i la confiança de bona part de la població de Lleida.

Sergi Talamonte, regidor de Transició Ecològica:

A banda d’aconseguir un estalvi econòmic substancial sobre la seva factura elèctrica, aquestes 67 llars estan contribuint, des del minut zero, a reduir emissions de CO2, principal responsable del canvi climàtic, a millorar l’autosuficiència energètica i a democratitzar l’energia

L’Agència de l’Energia de Lleida està treballant també per expandir el desplegament de la producció d’energia renovable a través de projectes com ara la compra de plaques solars col•lectiva, l’autoconsum compartit en comunitats de veïns, la creació de comunitats locals energètiques o el desplegament optimitzat dels parcs solars en sòls rústics.

Aquest fet, juntament la lína de promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica, formen part de les estratègies prioritàries del govern de l’ajuntament de Lleida per tal d’accelerar la transició energètica i a fomentar l’activitat econòmica verda local.
 

Comentaris