llerda cau a mans mores i passa a anomenar-se Medina Larida

La mítica Festa dels Moros i Cristians culmina amb la victòria mora a la tradicional batalla de la Seu Vella
BeFunky-collage (2)
photo_camera BeFunky-collage (2)

Lleida, fins ara sota l'ocupació cristiana i amb el nom d'Ilerda, ha estat reconquerida per les tropes mores encapçalades pel caid moro dels Al·leridís. Les cristianes, capitanejades pel comte dels Pallaresos, han perdut la ciutat que, mentre estigui en mans mores, portarà el nom de Medina Larida. 

Les tres milícies mores dels Al·leridís, els Banu-Hud van batallar contra els cristians Pallaresos, Anglesola i Urgellencs a la batalla final a la Seu Vella

Aquest diumenge va tenir lloc, un any més, la Festa dels Moros i Cristians de Lleida, on les tres milícies mores dels Al·leridís, els Banu-Hud van batallar contra els cristians Pallaresos, Anglesola i Urgellencs a la batalla final a la Seu Vella.

-MG42970
-MG42970

La mítica festa va iniciar-se al matí lloc la desfilada infantil de les comparses amb els components més joves de la Festa de Moros i Cristians, que van lluir les seves gales festives des del Roser, pel carrer Cavallers i pel carrer Major fins a arribar a la plaça Sant Joan, on va tenir lloc la tradicional presentació de les Bandes de Música i el posterior Concurs de Bandes.

-MG43632
-MG43632

Enguany, hi han participat Ilerband - la Banda de carrer de Lleida, la Banda Municipal de Música Ciudad de Fraga, la Banda de la Unió Musical Senienca, la Banda de Música Ciutat de Benicarló, l'Associació Banda La Valenciana de Barcelona i la Banda de música de la Asociación Musical Miralbueno.

-MG43473
-MG43473

A la tarda, les sis comparses de Moros i Cristians es van concentrar a la Porta del Lleó de la Seu Vella per iniciar la desfilada de lluïment de les tropes d'ambdós bàndols en un itinerari que va recórrer els carrers Sant Martí, Tallada i Cavallers; per seguir per l'avinguda de Blondel i l'avinguda de Madrid fins al Palau de la Paeria. En aquesta zona es van habilitar cadires perquè el públic pogués seguir l'espectacle.

-MG44265
-MG44265

Al vespre, les tropes cristianes i mores es van lliurar a una cruenta batalla final amb el text a càrrec d'Antoni Gelonch Viladegut. Continuant amb la tradicional alternança de vencedors i vençuts, el bàndol moro va tornar a ocupar la ciutat, posant fi a l'ocupació del darrer any del bàndol cristià.

 
 

comentaris