La Paeria activa el Pla Iglú davant la previsió de baixes temperatures nocturnes a Lleida

El pavelló 3 de la fira tornarà a acollir les persones sense sostre que vulguin resguardar-se del fred

Llits per a temporers sense sostre al pavelló 3 de Fira de Lleida - Foto:: Paeria de Lleida
photo_camera Llits per a temporers sense sostre al pavelló 3 de Fira de Lleida - Foto: Paeria de Lleida

En previsió del descens de temperatures els propers dies, l'Ajuntament de Lleida inicia el Pla Iglú 2023-2024, dijous a les sis de la tarda. En aquesta ocasió s'habilita novament el pavelló 3 de Fira de Lleida, amb capacitat de pernoctació per a 70 places, ampliables a 100, si es donen pics de fred més rigorós. L'accés a les instal·lacions comportarà poder accedir a un servei de dutxes, consigna, autobugaderia, sopar i pernoctació fins a les nou del matí de l'endemà. També estarà operatiu el servei d'allotjament d'urgència per a persones sense llar gestionat per la Fundació Jericó per a aquelles persones especialment vulnerables i necessitin un recurs més especialitzat, per edat, gènere o altres causes sanitàries.

El programa d'allotjament hivernal d'urgència es gestiona des de la Regidoria d'Acció i Innovació Social durant els mesos de fred. A banda de l'acollida, també preveu l'atenció i valoració professional de les persones sense sostre des de l'àrea d'inclusió social.

Els objectius del Pla Iglú són prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en la població amb pocs recursos, bé es tracti de persones transeünts o que dormen al ras o que dormen al ras o residents a Lleida en situació precària pel que fa a l'habitatge. També pretén oferir els recursos necessaris per a cada situació de necessitat que es plantegi a conseqüència del fred, de manera que aquesta població no pateixi els seus efectes i rebi l'atenció adient. A més, el Pla Iglú permet generar mecanismes d'adhesió a plans de treball socials que permetin treballar per millorar la seva situació de vulnerabilitat.

El Pla Iglú preveu dos situacions. En primer lloc, s'activa quan la previsió meteorològica anuncia temperatures nocturnes inferiors als 2 graus o per situacions meteorològiques adverses. En aquest moment, a l'allotjament s'acullen persones que dormen al carrer per prevenir els riscos i els efectes adversos que pot tenir la baixa temperatura. Els cossos de seguretat i l'equip d'educadors de carrer fan recerca de persones que dormen al carrer i les informen de la possibilitat d'allotjar-se a l'equipament. Si és necessari, les poden acompanyar. Si malgrat tot, les persones intervingudes no hi volen anar, es respecta la seva decisió.

En una segona situació, hi ha l'allotjament hivernal d'urgència. Independentment de la temperatura, durant els mesos de fred, els sense sostre poden accedir a l'allotjament hivernal prèvia entrevista amb les professionals de l'àrea d'inclusió que valoraran cada cas i establiran les condicions de l'estada.

El Pla Iglú es va aplicar a Lleida per primer cop l'hivern de 1990 – 1991.  

Comentaris