Taxa per tenir gos i augment del preu de les escoles bressol, els nous impostos de Lleida

Aquestes propostes per al 2021 es debatran en el Ple Municipal el pròxim 9 d'octubre
gos2

L'Ajuntament de Lleida aplicarà a partir del curs 2021-2022 una tarifació progressiva en la taxa d'escoles bressol.

S'establiran vuit quotes diferenciades que aniran en funció de la renda i també es tindran en compte els membres de la unitat familiar.
Així, un 65% de les famílies pagaran el mateix o menys que fins ara, mentre que les que tenen les rendes més altes veuran incrementada la quota del servei.

A partir de curs vinent, l'Ajuntament de Lleida estableix un cobrament únic de 35 euros per infant en concepte de material i fotos, mentre ara els centres cobraven 25 euros per a material i 25 euros per a l'AMPA.

La Paeria aporta actualment el 75,6% del cost per plaça a les escoles bressol municipals (6.694 euros/infant/any), mentre la Diputació assumeix el 14,94% i les famílies, el 9,44%

Una altra novetat de les ordenances fiscals de la Paeria per al 2021, és la creació d'una taxa de 20 euros per a la tinença de gossos, i que serà de 55 euros en el cas dels animals de raça potencialment perillosa.

Els recursos que la Paeria ingressi amb aquesta nova taxa s'invertiran en campanyes de sensibilització per afavorir la recollida d'excrements i diluir dels orins dels animals al carrer, en la detecció d'ADN de les femtes dels gossos depositades al carrer –amb la corresponent sanció per als propietaris-, al manteniment del Refugi dels peluts i a l'elaboració d'un cens actualitzat dels animals que hi ha a Lleida.

Aquelles persones que adoptin un gos al Refugi dels peluts de Lleida o en centres d'acollida o protectores comarcals es veuran exempts d'haver de pagar aquesta nova taxa. Tampoc l'hauran d'assumir els propietaris d'animals d'assistència, ni els propietaris en situació de vulnerabilitat reconeguda, ni les empreses o autònoms que efectuïn una activitat professional amb animals.

La majoria de taxes i impostos municipals s'encariran un 1,05%, l'equivalent a la mitjana entre l'IPC de Lleida i de Catalunya del 2019

La Paeria també començarà a cobrar a partir de l'any vinent als organitzadors de curses o activitats amb inscripció i pagament una taxa per al servei de Guàrdia Urbana quan aquests actes requereixin, per exemple, el tall de carrers o la instal·lació de tanques. Aquesta taxa serà de 35,40 euros per agent i hora.

En el cas de la zona blava, es mantindrà les tarifes del 2020. Tot i això, s'incrementen les sancions per sobrepassar l'hora, de 5 a 6 euros, i per la manca de tiquet o per posar-ne un d'una altra zona tarifària, que passen dels 15 als 18 euros.

Pel que a l'Impost de Béns Immobles (IBI), s'aplicarà un recàrrec del 50% a les persones jurídiques a partir del segon pis buit i no del tercer com fins ara

Quant a la recollida de residus, la Paeria estableix el cost del material d'ús obligatori per a la recollida porta a porta, en cas de reposició d'aquest material com ara cubells, targeta/clauer d'obertura del contenidor i bosses. 

Les ordenances fiscals 2021 també preveuen l'establiment d'una tarifa per a la recollida de vehicles de l'espai públic.

En l'àmbit de mercats, s'introdueix una diferenciació de les tarifes existents entre el cànon per la venda de fruites i verdures i les despeses de serveis diferenciats com ara la recollida d'envasos específics, palets o fusta i serà aplicable tant als magatzems com a productors. 

comentaris