El Palau de Vidre i l'edifici Pal·las es podrien rehabilitar amb els Fons Next Generation

Els projectes opten a obtenir 3 milions d’euros cadascun

Façana del Palau de Vidre. Fotografia: El globus vermell.
photo_camera Façana del Palau de Vidre. Fotografia: El globus vermell.

La Paeria de Lleida presentarà els projectes de rehabilitació del Palau de Vidre i de l’edifici Pal·las a la convocatòria d’ajudes dels fons Next Generation.

Ambdós edificis optaran a rebre 3.000.000 d’euros cadascun, corresponents a la línia 1 del PIREP

Els dos edificis proposats -especialment el Palau de Vidre- requereixen d’actuacions de gran abast per adaptar-los digitalment en termes de sostenibilitat i fer-los més útils per a les necessitats de la ciutadania.

Pel que fa a l'edifici situat als Camps Elisis, la intenció és condicionar-lo i convertir-lo en un edifici sostenible i intel·ligent, donant resposta a una reivindicació històrica de la ciutat. Les tres línies principals d’actuació seran rehabilitar les façanes amb substitució de vidres més eficients, projectar un espai diàfan amb tres espais que pogués adaptar-se a necessitats diverses i instal·lar plaques fotovoltaiques a la coberta.

La planta baixa del Palau de Vidre es proposarà com a espai polivalent, on es podrà acollir activitats esportives i convencions; i a la primera planta, hi haurà les oficines, la sala de congressos i un viver d’entitats

Pel que fa a l’edifici modernista Pal·las -destinat a usos de l’administració-, l’objectiu principal de la rehabilitació és que esdevingui intel·ligent, aplicant aspectes d’eficiència energètica sense afectar els usos que actualment té l’immoble.

Al Pal·las també es farà la digitalització, s’instal·laran sistemes de gestió integral de l’edifici, de monitorització del consum d’energia elèctrica i aigua, es renovaran les conduccions d’aire i aigua, s’incorporarà una millor gestió del residus, etc. Es restaurarà la façana posterior i les façanes laterals.

L'Ajuntament de Lleida ha presentat tretze projectes a onze convocatòries, per rebre més de 20 milions d’euros del cost total dels projectes, que és de 29.350.590 euros

Entre els que tenen més valor econòmic són el d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana a Lleida, amb diverses propostes de renaturalització, sendes urbanes o connexió d’espais de la Xarxa Natura 2.000, pel qual s’han sol·licitat 4.000.000 d'euros; el projecte turístic “paisatges naturals i agraris a Lleida. Una proposta de Destinació Turística Sostenible”, pel qual s’han demanat més de 2.000.000 d'euros; un altre vinculat a l’àrea d’Urbanisme, sobre la restauració d’ecosistemes fluvials i reducció de riscos d’inundabilitat en entorns urbans, per també uns 2 milions d’euros o diversos de l’àmbit cultural, pels quals s’ha demanat uns 700.000 euros.

S'espera rebre els pròxims dies la resolució positiva d’un altre sobre transformació digital i modernització de l’administració, d’un import sol·licitat de 520.000 euros

Altres projectes en els quals s’incidirà pròximament són com la rehabilitació residencial i d’habitatges socials per ajudar en la restauració de barris, com el de la Mariola, o altres per donar suport al comerç i al turisme. 

Comentaris