El Parc Científic i Tecnològic participa en 8 projectes per captar fons Next Generation

Lidera iniciatives per a la digitalització del sector agroalimentari i l’optimització energètica del complex de Gardeny
 
DJI_0451
photo_camera El Parc lidera dos projectes vinculats amb els seus valors i objectius

El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida participa en 8 dels projectes que l’Ajuntament de Lleida ha presentat
per captar recursos dels fons Next Generation de la Unió Europea destinats a la recuperació econòmica.

El Parc lidera dos d’aquests projectes vinculats directament amb els seus valors i objectius. Es tracta del Digital Innovation Hub del sector agroalimentari, pressupostat en 1,8 milions d’euros, i que busca la implantació de les tecnologies digitals en l’àmbit de la producció agrària, aconseguint el seu desplegament en el món rural. L’objectiu és la millora de les rendibilitats del sector, l’optimització de l'explotació dels recursos, la millora de la sostenibilitat i el desenvolupament de sistemes d’economia circular. Això es tradueix en disposar d’aplicacions d’agricultura de precisió, robòtica, ús de sensors i connectivitat, intel·ligència artificial o la revalorització del sector productiu agroalimentari com a element d’equilibri territorial, reducció del despoblament rural i, a la vegada, reforçar el seu paper com a pilar de l’economia catalana.

El segon gran projecte que lidera el Parc Cientific de Lleida és l’optimització energètica i de sostenibilitat del complex de Gardeny. Aquesta iniciativa suposaria una inversió d’1,6 milions dels fons Next Generation.

El projecte s’enfoca cap a l’aprofitament i desenvolupament tecnològic de l’energia solar i dels elements d’arquitectura verda. Una acció que ha d’aprofitar la situació estratègica del complex en el seu entorn, ja que la climatologia de Lleida i la urbanització del Parc, amb amplitud d’espais, permeten un enfocament integral d’autosuficiència energètica associada a les noves tecnologies i a l’urbanisme sostenible. Igualment, es pretén un canvi del model d'accessibilitat a les instal·lacions del Turó de Gardeny, prioritzant l’accés dels vianants i amb vehicles que funcionin amb energies renovables.

A més d’aquestes dues propostes, el PCiTAL donarà suport a altres sis projectes que encapçala la Paeria, com són els de digitalització de llocs de treball, la intel·ligència artificial aplicada als serveis d’informació, atenció al ciutadà i els serveis socials; el Big Data per fer de Lleida una ciutat resilient, el pla de digitalització comercial o la bioeconomia circular en la valorització en les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris. 

Finalment, el Parc Científic i Tecnològic, mitjançant el Magical com a centre de producció àudiovisual, també participarà en el projecte per desenvolupar un laboratori de creació visual i un festival de mapping. 

En total, els 8 projectes en els que el Parc hi estarà implicat suposen una inversió de 22,4 milions d’euros, segons la proposta inicial de l’Ajuntament de Lleida i que encara es pot veure ampliada.

Aquesta proposta municipal contempla 46 actuacions amb una injecció de fons Next Generation de 124,6 milions d’euros i totes les accions estan alineades amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides, els criteris dels fons europeus i el pla estatal de recuperació econòmica. I l’objectiu no és altre que el rellançament de l’economia i aconseguir fer una ciutat de Lleida més verda, sostenible, saludable, apostant per la modernització i la digitalització.

Comentaris