L'Ajuntament de Lleida aprova definitivament el pressupost per al 2023

Es va desestimar la reclamació de Promenade Lleida a (promotors de l’àrea comercial i de lleure a Torre Salses) als pressupostos

Al ple municipal s'han nomenat els nous membres de la Comissió de Salvaguarda dels drets de la Ciutadania de Lleida.
photo_camera Al ple municipal es van nomenar els nous membres de la Comissió de Salvaguarda dels drets de la Ciutadania de Lleida - Foto: Ajuntament de Lleida

El ple de la Paeria del 30 de desembre va aprovar definitivament els pressupostos per al 2023, després que s’hagués desestimat la reclamació de Promenade Lleida —promotors de l’àrea comercial i de lleure a Torre Salses—, que era l’única que s’havia registrat. La desestimació va ser per 11 vots a favor per part de l’equip de govern (ERC i JuntsxCat) i del Comú de Lleida. Es van abstendre el PP, Cs i el regidor no adscrit Sergio González (4 vots) i van emetre el vot contrari el PSC i els regidors no adscrits Ángeles Ribes i José María Córdoba (9 vots). En aquest resultat, s’ha de tenir en compte que l’alcalde, Miquel Pueyo, i els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet no van participr en la votació donat que estan encausats per demandes presentades per l’empresa.

La tinent d’alcalde i regidora de l’àrea d’Economia, Montse Pifarré, va explicar que l’informe emès per Intervenció deia que la reclamació no s’hauria d’admetre perquè no compleix tots els requisits de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, fet que finalment es va tenir en compte i es van poder tirar endavant amb el quart pressupost del mandat, malgrat les dificultats.

Els comptes per a 2023 preveuen uns ingressos i despeses de 228 milions d’euros, que és un increment del 13% respecte a l'any passat, motivat principalment per l'increment de la despesa en personal per l'actualització dels sous dels treballadors públics; la pujada de costos de l'energia i altres béns i serveis; la pujada dels tipus d'interès; i el fort augment del capítol d'inversions, que arriba a una xifra rècord de 45,43 milions d'euros, gràcies a l'impacte dels fons Next Generation.

La regidora socialista, Begoña Iglesias, va retreure que l’equip de govern ha d’explicar a la ciutadania per què no s’inverteixen quatre milions d’euros en la construcció d’uns vials que connectarien els barris de la Bordeta i Magraners, quan hi ha unes obligacions establertes i s’ha de complir el conveni entre l’empresa en qüestió i la l’Ajuntament. Igualment, el regidor popular, Xavi Palau, va assenyalar que “volem que es faci el vial, que es facin inversions per la ciutat i que es connectin els barris”, valorant les conseqüències legals que pot tenir la aquesta situació.

Per part del Comuns, Sergi Talamonte va manifestar que el fet que s’haguessin absentat de la votació l’alcalde i els dos tinents d’alcalde vulnera el dret fonamental de la ciutadania de participar en assumptes públics a través dels regidors i que va remarcar que les connexions que es proposen estan al servei de la vialitat del centre comercial, no dels veïns i veïnes.

La regidora de Ciutadans, Maria Burrel, va qüestionar que es debati un pla de l’equip de govern que genera obstacles per complir un contracte signat el 2018 i que podria beneficiar la ciutadania amb nous eixos vials. La regidora no adscrita Ángeles Ribes també va recordar el compromís de la Paeria perquè s’executin les obres, donat que Promenade té els diners per fer-ho i la gestió urbanística i econòmica de la Paeria ho podrien permetre.

Actualització de la tarifa de l’aigua per al 2023

En la sessió plenària es va aprovar la modificació del contracte de l’aigua. Concretament, és la modificació de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari del servei d’abastament d’aigua i clavegueram, amb 16 vots favorables, 6 en contra i 5 abstencions. El mateix resultat de la votació va estar per a la modificació de l’Ordenança fiscal 2.6 de la taxa del clavegueram. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet va explicar en què consisteixen aquestes modificacions. D’acord amb la comissió de seguiment del Pacte de l’Aigua, s’aplicarà una pujada d’entre l’1,66 i el 2,5% en el preu del subministrament i el clavegueram, que suposarà un increment de 0,35 euros de mitjana al mes en el 83% dels usuaris domèstics. Com va recordar Freixenet, l’aplicació del pacte permetrà que la concessionària compleixi amb les inversions previstes i renovar el Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros per evitar talls de subministrament a persones usuàries vulnerables. Enguany s’han beneficiat del Fons prop de 500 famílies.

Reglament per a l’ús de drons per part de la Guàrdia Urbana

El reglament regulador de l’ús d’aeronaus tripulades per control remot (drons) per part de la Guàrdia Urbana de Lleida va ser aprovat per 25 vots a favor i 2 abstencions. L’alcalde Pueyo va remarcar que la dotació de drons a la Guàrdia Urbana i la regulació del seu ús són una mostra més de la concepció àmplia que l’equip de govern té de la seguretat ciutadana i del civisme. En aquesta línia, va afirmar que si es vol ser una ciutat moderna, s’ha de tenir una Guàrdia Urbana dotada d’eines i recursos adequats i l’adquisició d’aquests drons i la regulació del seu ús en són una prova. L’extensió i configuració del terme municipal constitueix una particularitat que cal tenir en compte a l'hora de preveure les possibilitats d'actuació i de resposta immediata de la policia local en el desenvolupament de les seves funcions, com ara la detecció i denúncia dels abocaments no autoritzats a l'Horta, la recerca de persones desaparegudes, el control del trànsit, la col·laboració amb altres cossos policials o serveis d’emergències en situacions d’emergència, entre altres.

El paer en cap va comentar que l’informe que presentat per la Secretaria General recomana que, un cop aprovat definitivament el reglament, s’estableixin les corresponents directrius, circulars o protocols d’actuació derivada de l’aplicació del reglament per garantir els drets i llibertats de les persones.

OAC 360º Social

Per 20 vots positius i 7 abstencions es va donar llum verda al plec de clàusules per a la contractació del Servei d’assistència telefònica en la tramitació en l’àmbit de Serveis Socials de la Paeria. Aquest punt fa referència al servei de l’OAC 360º que es va iniciar el 2021 com a projecte pilot per donar suport a les diferents àrees socials i que la ciutadania rebés una atenció més àgil, de qualitat i perquè tingués autonomia al ‘hora de fer tràmits personals. En aquell moment, només es podien atendre el 38% de les entrades rebudes. Amb aquest servei s’ha pogut millorar l’atenció telefònica i altres funcions vinculades, fet que ha permès fer una mitjana de 800 atencions setmanals. De fet, en un any s’han atès 56.322 trucades i la valoració dels usuaris és d’un, 4,86 sobre 5.

Pla Local de Joventut 2022-2025

El Pla Local de Joventut  2022-2025 va tirar endavant amb 25 vots favorables i 2 abstencions. El regidor de l’àrea, Ignasi Amor, va explciar que es tracta d’un pla fet pel jovent de la ciutat, on ha participat de forma activa i ha desenvolupat els 10 eixos on es contemplen polítiques de treball, formació, lleure, habitatge, salut mental i altres. Entres els reptes que recull, hi ha la promoció del protagonisme de la gent jove, l’impuls del lleure com a espai de relació, donar suport al talent local i la fidelització dels nous públics, treballar en xarxa amb entitats que treballen amb joves o la millora de la comunicació per arribar a més gent.

Moció per a la creació del Centre d’Interpretació de la guerra civil i la postguerra

L’única moció que es va debatre en el ple d’aquest divendres és la presentada per la Plataforma d’entitats Lleida 1936, que insta la Paeria a la creació del Centre d’Interpretació de la guerra civil i la postguerra. Va obtenir 21 vots a favor i 6 abstencions. El representant de la Plataforma, Joan Ramon Segura, va exposar el document, que concreta l’adopció de tres punts: manifestar-se a favor d'iniciar un estudi i disseny del futur Centre d’interpretació i expressar la conveniència que es pugui comptar amb la col·laboració de les entitats de la Plataforma; expressar la necessitat que el projecte es pugui desenvolupar en la legislatura 2023-2026 per coincidir amb la commemoració del 90e aniversari de l'inici del conflicte bèl·lic, i considerar la possibilitat de demanar ajut i col·laboració d'altres administracions per donar suport al projecte i finançament del Centre.

Llum verda a diversos punts

Entre altres punts de l’ordre del dia que també van tirar endavant hi ha:

-El plec de clàusules per a la contractació del subministrament de roba institucional i de treball, estiu i hivern, per al personal municipal (25 vots a favor i 2 abstencions).

-El plec de clàusules per a la contractació del servei de seguiment de la recollida de residus amb model porta a porta, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançats per la Unió Europea amb els Fons #NextGenerationEU (21 vots a favor i 6 abstencions).

-El plec de clàusules per a la contractació de la concessió de l’ús privatiu del domini públic de l’espai situat al Turó de la Seu Vella-Contraguàrdia de la Reina, per a l’explotació d’un establiment d’hostaleria / servei de bar (per unanimitat).

-L’adhesió de la ciutat de Lleida a la Red municipal ganadero-cárnica (per 25 vots a favor i 2 en contra).

-La desafectació del servei públic de 6 vehicles i 2 compactadores del servei municipal de neteja viària i de recollida de residus, així com de 394 contenidors (per unanimitat).

-L’adhesió de la ciutat de Lleida a la xarxa Ciutats que Caminen (per unanimitat

-Modificació del conveni entre la Universitat de Lleida i la Paeria perquè la Biblioteca-fonoteca de l’Auditori municipal Enric Granados formi part del catàleg de la Biblioteca de la UdL (per unanimitat).

-La reducció de tarifes del transport públic urbà (per unanimitat).

Minut de silenci pel feminicidi d’una veïna de Lleida

El Ple municipal va fer un minut de silenci amb motiu del feminicidi de la veïna de Lleida Irina Mihaela aquest mes de desembre. Aquesta acció dona compliment al Protocol de dol de la ciutat en cas de feminicidis a la ciutat, juntament a altres actuacions que s’han dut a terme. Igualment, es va llegir una moció que condemna els fets ocorreguts. En aquest text, es rebutja totes les violències contra les dones, s’assegura que es treballa per erradicar qualsevol forma de violència masclista i es reitera que “Lleida diu prou violència masclista, ni una més”.

Des del 2003, des que es recullen dades, onze dones han estat assassinades per violència masclista a la ciutat. Aquest 2022, han estat assassinades a l’estat espanyol quaranta-dues dones, onze de les quals a Catalunya. L’alcalde Pueyo va afirmar que “el masclisme és una xacra que cal eliminar”.

La moció es va aprovar amb 25 vots favorables i dos en contra.

Relleu a la Comissió de Salvaguarda

El Ple municipal va aprovar per unanimitat el nomenant dels nous membres de la Comissió de Salvaguarda dels drets de la ciutadania de Lleida, que substituiran els membres sortints. En la tria d’aquestes persones es va tenir en compte la seva trajectòria personal i els seus coneixements sobre la matèria, d'acord amb el que fixa el reglament de l'esmentada comissió, que té com a objectiu vetllar per compliment de la Carta de la Ciutadania de Lleida. Pueyo va nomenar les persones i els va lliurar la documentació per aquesta nova tasca que se’ls encomana. Els nous membres són Álvaro de Gracia i Cuesta, Doctor en Enginyeria Industrial i actualment professor a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida; Joan Pifarré i Vidal, mestre d'Educació Especial (UdL), Postgrau en Audició i Llenguatge (UdL), Llicenciat en Psicopedagogia (UOC) i Màster en Educació Inclusiva. President de L'Associació per a la Interpretació de l'Horta de Lleida; Rafel Oncins i Pujol, director de l’àrea de Responsabilitat Social Empresarial de Supermercats Plusfresc i Conseller; Montserrat Casanovas i Català, professora titular del Departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Lleida, i Montserrat Berenguer i Messeguer, coordinadora de l’Equip d’Assessorament Tècnic Penal del Departament de Justícia, Drets i Memòria de Lleida.

Els membres sortints són Teresa Minguella, Salvador Escudé, Fidel Molina, Assumpta Fortuny i Carmina Pardo. L’alcalde els va agrair la tasca que han realitzat a la comissió i el compromís que han mostrat amb la ciutat i els drets de les persones.

Consultar l'ordre del dia - Ple Paeria desembre
Per tornar a veure el Ple Municipal de la Paeria del mes de desembre

Més informació Plens Municipals Paeria

Comentaris