Processó de Divendres Sant a Lleida

Els Portants del Crist Jacent de Lleida: Guardians d'una tradició centenària

Un reduït i exclusiu grup d'armats que, amb la seva serietat i compostura, col·laboren decididament amb la solemnitat requerida, acompanyen i custodien el Pas del Crist Jacent de la Puríssima Sang

Durant la processó de Divendres Sant, la imatge és portada a espatlles fins que, en finalitzar, és retornada al seu lloc fins a l'any vinent - Foto: Portants del Crist Jacent
photo_camera Durant la processó de Divendres Sant, la imatge és portada a espatlles - Foto: Paeria de Lleida

Els Portants del Crist Jacent és una agrupació constituïda amb autonomia dins la venerable Congregació de la Puríssima Sang de Lleida. La seva història i existència es remunta a temps pretèrits: quan en 1960 la Congregació fa encàrrec a l'artista lleidatà Miquel Roig i Nadal, també congregant, d'un esbós per construir uns baiards, per la imatge del Crist Jacent. Fou aleshores, que d'alguna manera nasqué el que avui són els Portants donat que van encarregar als membres del llavors moviment de Cursets de Cristiandat ("cursillistes”) de portar sobre les seves espatlles el Crist Jacent de la Congregació de la Puríssima Sang, tot convertint-se així en el primer Pas de la Setmana Santa Lleidatana que es duia a les espatlles. D'aquesta manera, l'any 1961 nasqué el cos dels Portants del Crist Jacent.

Logo Portants del Crist Jacent

El grup tenen cura de la conservació i custòdia de la imatge del Crist Jacent. El Divendres Sant, a primera hora del matí, es prepara a l'altar amb tabernacle del Sant Sepulcre, i la imatge del Crist Jacent es vetlla durant les hores que queda exposat a l'església; durant la processó, la imatge és portada a espatlles fins que, en finalitzar, és retornada al seu lloc fins a l'any vinent.

L'any 2009 es constitueixen com associació, amb el distintiu de les tres caputxes, sense capirot, disposades en fila i unides amb un dels varals del Pas del Crist amb la inscripció llatina que les envolta és "Ad Sepulchrum Christi Custodiandum Congregamur" que, en la nostra llengua, és "Ens Congreguem per a Custodiar el Sepulcre de Crist".

L'Associació dels Portants, en l'actualitat, està formada per una trentena de congregants entre homes i dones, amb tres grups de 8 portadors que es relleven alternativament, ja que el Crist Jacent arriba a pesar prop dels 400 quilos. Alguns, que no poden portar-lo a l'espatlla per diversos motius i, entre ells, el de l'edat, acostumen a acompanyar-nos cada Divendres Sant amb les atxes per il·luminar el camí que va fent el Crist Jacent pels carrers de la nostra ciutat.

La comitiva està formada per l'estendard o penó dels Portants del Sant Crist, brodat a mà, en el qual podem contemplar l'escut de la Custòdia de Terra Santa o del Sant Sepulcre de Jerusalem i l'escut amb les cinc nafres de la Congregació de la Sang, juntament amb el tabernacle amb la imatge del Crist Jacent. Els Portants van revestits amb una túnica de llana morada caiguda, no pas cenyida, amb la caputxa sense cucurulla tapant la cara i el cap, amb l'escut de la Venerable Congregació de la Sang a l'alçada del pit: tothom en fila i seguint el ritme del timbal que marca el pas en la processó.

Crist Jacent-Horitzontal-digital
Els Portants també es fan càrrec d'exposar el Crist Jacent durant la celebració del Quinari de la Sang - Foto: Portants del Crist Jacent

Custodia el Pas un reduït i exclusiu grup d'armats que, amb la seva serietat i compostura, col·laboren decididament amb la solemnitat requerida acompanyen el Crist durant tota la processó. La imatge descansa sobre uns baiards construïts l'any 1961 per l'artista lleidatà i congregant Miquel Roig i Nadal, que encara avui sostenen la imatge del Crist jacent a manera de senzill llit mortuori cobert amb un llençol blanc sobre vellut vermell amb l'escut de la congregació. Tot el quadre artístic projecta un estil sobri i elegant alhora, sempre al servei de la solemnitat que li escau. 

Durant la processó, el Crist Jacent es guarneix envoltat de roses vermelles que acaben amb un discret centre als peus de la imatge, per a simbolitzar la Sang vessada per Crist en la seva passió i mort.

Els Portants també es fan càrrec d'exposar el Crist Jacent durant la celebració del Quinari de la Sang i en l'exposició prèvia a la Setmana Santa organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang, per tal d'apropar-lo a la veneració dels fidels, dels congregants i de tots els lleidatans i totes les lleidatanes.

Així, doncs, els Portants viuen la Setmana Santa amb una gran càrrega d'espiritualitat a l'hora de portar a les espatlles la imatge tan estimada del Crist Jacent. Aquest tret distintiu, que es viu amb gran respecte i humilitat, confereix als Portants la seva identitat i tarannà en el si de la Congregació: tots aquells  congregants que ens vulguin acompanyar en aquest camí seran sempre rebuts com a germans en Crist.

 

-Portants del Crist Jacent-

Els Portants també es fan càrrec d'exposar el Crist Jacent durant la celebració del Quinari de la Sang i en

l'exposició prèvia a la Setmana Santa organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang, per tal d'apropar-

lo a la veneració dels fidels, dels congregants i de tots els lleidatans i totes les lleidatanes.

Així, doncs, els Portants viuen la Setmana Santa amb una gran càrrega d'espiritualitat a l'hora

de portar a les espatlles la imatge tan estimada del Crist Jacent. Aquest tret distintiu, que es

viu amb gran respecte i humilitat, confereix als Portants la seva identitat i tarannà en el si de

la Congregació: tots aquells congregants que ens vulguin acompanyar en aquest camí seran

sempre rebuts com a germans en Crist.

-Portants del Crist Jacent-

Comentaris