‘Max experience’, el projecte que aborda l'afectivitat i la sexualitat a través del teatre

El projecte Max experience arriba aquest curs a 3.200 joves de la ciutat

 

max i maxi al teatre de l'escorxador - foto: cedida per la Paeria de Lleida
photo_camera 'Max i Maxi' al Teatre de l'Escorxador - Foto: cedida per la Paeria de Lleida

El projecte Max experience ha arribat aquest curs escolar a 3.200 joves de 19 centres de secundària de la ciutat. Malgrat la situació sanitària, la representació de les peces teatrals s’ha pogut coordinar aplicant les mesures de seguretat establertes i per divendres passat es va fer la cloenda del programa amb Max i Maxi per a les famílies, al Teatre municipal de l’Escorxador. Per la pandèmia, enguany s'ha fet només una sessió. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, va assistir a la funció i va agrair la implicació i la confiança de les famílies en el projecte educatiu des que es va posar en marxa: Max a Escena fa 23 anys i Max in love en fa 8.

Ambdos programes educatius, que s’adrecen a joves de 14 a 16 anys, estan impulsats per la Regidoria de Salut Pública amb la col·laboració de l’Aula Municipal de Teatre, l’Associació Antisida de Lleida i el Casal de la Dona.

L’objectiu és la prevenció de conductes de risc i la promoció de factors de protecció personal, social i familiar a través del teatre

La prevenció és clau al llarg de tot el cicle vital, especialment en l’adolescència per les característiques psico-socials d’aquesta etapa de la vida. El teatre ha resultat ser una eina potent per a la intervenció social per la identificació del públic amb les escenes i per la possibilitat de parlar en 3a persona de temes personals. Els i les joves han treballat també els continguts al seu centre educatiu acompanyats del professorat que, alhora, ha comptat amb l’assessorament municipal i el suport d’un material didàctic i tallers realitzats per persones especialistes.

Max Experience és un espectacle especialment adreçat a les famílies per tal que pares, mares, avis i àvies i altres persones educadores puguin gaudir-ne, acompanyats/des dels adolescents.

Segons un estudi de l’Ajuntament amb l’IRB, només un de cada 4 joves de Lleida parla a casa d’afectivitat i sexualitat

L’objectiu és que els temes plantejats sobre l’escenari permetin obrir un diàleg intergeneracional sobre qüestions d’alt interès com són la salut, les drogues, l’afectivitat, la sexualitat, el grup d’iguals, les normes o límits familiars.

Max a escena, dirigida als estudiants de 3r d'ESO, planteja situacions típiques de la vida dels i les adolescents per motivar la reflexió sobre temes com els riscos que suposa el consum de drogues, la presa de decisions per davant de les pressions del grup, les alternatives saludables d’oci, les relacions familiars, el paper positiu del grup d’amics i amigues, etc.

Max in love, dirigida als estudiants de 4t d'ESO, l’hi dona continuïtat abordant aspectes emocionals de l’adolescència lligats a les relacions, l’afectivitat i la sexualitat, els rols de gènere per promoure unes relacions afectives lliures, sense violència i sense risc.

Planet Youth, un model on pren rellevància el treball amb famílies

L’Ajuntament de Lleida treballa en la implementació del model Planet Youth a la ciutat des d’una perspectiva de prevenció ambiental i comunitària i on pren rellevància el treball amb famílies per generar factors de protecció davant les conductes de risc que es puguin donar en l’etapa de l’adolescència i la joventut. L’objectiu és potenciar el seu rol educatiu a través la millora de la comunicació, el vincle afectiu i poder compartir i passar més temps amb la família. 

Comentaris