Miquel Pueyo condiciona els possibles pactes de govern a Lleida el 2023 en funció del “grau de maduresa” dels partits

En relació a la sensació d’inseguretat que percep la ciutadania per un increment de la petita delinqüència, Pueyo ha dit que aquest és el “gran tema de debat” de ciutats de la dimensió de Lleida o més grans
Miquel Pueyo en la conferència del Col·legi de Periodistes de Lleida ©OriolBosch
photo_camera Miquel Pueyo en la conferència del Col·legi de Periodistes de Lleida ©OriolBosch
En la conferència anual del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Lleida que es va celebrar aquest dimarts a la Llotja, el paer en cap, Miquel Pueyo va assegurar que es veu amb “energia” després d’un mandat complicat i una “pressió molt intensa” durant el període de la covid. Això no obstant, de cara a les municipals de 2023 comenta que una de les coses que més li preocupen és una possible caiguda de la participació, precisament per la sensació que la gent està cansada després de tantes restriccions i limitacions per la pandèmia, però també pel “desencís” entre els independentistes després de tot el que ha passat arran de l’1-O.

En clau de pactes electorals, Pueyo ha dit que en primer terme caldrà veure el resultat però en qualsevol cas, partirà del grau de maduresa que les formacions han assolit durant el mandat.

En aquest sentit, ha valorat que el PSC hagi passat de l’obsessió de tirar endavant una moció de censura a permetre l’aprovació dels pressupostos per a l’any que ve amb una abstenció

De moment però, no es veu governant amb els socialistes, ha remarcat, i ha recordat que l’objectiu d’ERC és ser la força més votada amb capacitat de sumar.

En un altre ordre de coses i en relació a la sensació d’inseguretat que percep la ciutadania per un increment de la petita delinqüència, Pueyo ha dit que aquest és el “gran tema de debat” de ciutats de la dimensió de Lleida o més grans. Per això, ha reclamat més contundència judicial per combatre la reincidència de delinqüents que poden arribar a acumular fins a una vuitantena d’antecedents per fets similars.

Miquel Pueyo envoltat de periodistes lleidatans ©Territoriscat
Miquel Pueyo envoltat de periodistes lleidatans ©Territoriscat

Pressupostos

Pueyo destaca que Lleida ha estat de les primeres grans ciutats de Catalunya i de tot l'Estat a aprovar els pressupostos 2023 tot i no disposar d'un govern en majoria.

El context dels pressupostos de Lleida s'ha basat en la inflació, similar a la dels anys 80; el deute acumulat de prop del 87% a desembre de 2021; i la incertesa que malgrat disposar d'un pressupost nou és l'única manera de treballar per atendre les necessitats del moment.

L'alcalde ha recordat que no s'han incrementat les ordenances fiscals i que els serveis públics de la ciutat tiren endavant sense retallades. En aquest sentit, ha apuntat que Lleida no pot perdre cap oportunitat de finançament que vingui d'Europa i ha destacat que els Next Generation han estat l'oportunitat per transformar la ciutat de manera sostenible. 

En aquest apartat de pressupostos, l'alcalde també ha destacat la partida de 7 MEUR que s'ha aconseguit incorporar a la Llei General de Pressupostos de l'Estat per garantir la viabilitat del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida que ara s'anomena Parc Agrobiotech.

Obres

En relació a les obres que s'estan fent en diferents punts de la ciutat, Pueyo ha reconegut que les "males llengües" diran que es fan perquè arriben eleccions, però en realitat es fan ara perquè coincideix amb els calendaris de la UE per a l'execució dels projectes que es financen. Pueyo ha recordat que s'està intervenint per fer la circulació més sostenible a Rambla d'Aragó i a Prat de la Riba, així com també als carrers Girona, Vallcalent o Alcalde Costa, entre d'altres. També s'incideix en la rehabilitació d'habitatges vells o en estat deficient, i la remodelació del Palau de Vidre "per tornar-lo a convertir en el pavelló emblemàtic de Fira de Lleida".

Pueyo també ha fet esment de la fase final de les obres del nou Museu Morera i també ha dit que en breu començaran les obres de la nova deixalleria municipal.

Polígon de Torreblanca-Quatre Pilans

On l'alcalde ha posat especial èmfasi ha estat en el fet que s'ha aconseguit posar fil a l'agulla en tirar endavant el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, del qui ha dit que representa un "nou model de sectors d'activitat econòmica, integrats paisatgísticament, sostenibles des del punt de vista energètic i amb intermodalitat ferroviària". 

El sector ha de donar resposta a la demanda de parcel·les de grans dimensions de fins a 150 hectàrees, que actualment no estan disponibles a Catalunya. L'alcalde ha repetit que creuen que a través del polígon es podran crear entre 6.000 i 12.000 llocs de treball.

En relació a la plataforma veïnal en contra de projecte, Pueyo ha dit que és "inevitable" l'afectació i que "mai plou a gust de tots". Per això, ha afegit que s'han presentat una sèrie d'al·legacions per aplicar mesures correctores i les indemnitzacions que calguin.

Miquel Pueyo en la conferència del Col·legi de Periodistes de Lleida ©OriolBosch 1
Miquel Pueyo en la conferència del Col·legi de Periodistes de Lleida ©OriolBosch 1

Canvi Climàtic

L'alcalde també ha fet referència al canvi climàtic i ha recordat que l'estiu passat, a Lleida s'han viscut durant molts dies temperatures per sobre de 40 graus. Considera que l'única manera de combatre aquest fenomen és la sostenibilitat i per això ha dit que es farà una aposta clara per potenciar l'arbrat de gran port i la vegetació per incrementar les zones d’ombra i que la Paeria també crearà senders urbans arbrats per travessar tota la ciutat. 

Obres de licitació de l'alberg, a concurs

Respecte al projecte de l'Equipament Comunitari de Múltiples Usos (ECMU), Pueyo ha apuntat que les obres de licitació ja han sortit a concurs i les obres d'enderroc de part de les antigues sitges de Pardinyes ja han estat adjudicades. Ha insistit que aquest és un dels compromisos del govern. Així mateix i en relació a la plataforma del barri que ha reclamat l'execució d'una residència al solar on inicialment s'havia previst fer aquest equipament que actuarà com a alberg que, entre d'altres, acollirà temporers sense sostre, Pueyo ha dit que ja està "a punt" la cessió del solar a la fundació que s’ha de fer càrrec del projecte. A més, ha recordat que el compromís de fer-hi una residència, "s'havia quedat al calaix feia més de 15 anys" i ara tirarà endavant.

Finalment, Pueyo també ha posat en valor el fet que s'ha donat impuls al Pla de l'Estació gràcies a un acord entre la Paeria i Adif. En aquest sentit, ha apuntat que a la zona també hi haurà la nova estació d'autobusos, a tocar de la de trens. Com a mesures complementàries que porta a terme la Paeria, Pueyo ha fet referència a la incorporació d'agents de la Guàrdia Urbana vestits de paisà per sancionar conductes incíviques amb la brossa. Un "esforç" ha recalcat l'alcalde, que "necessita de la col·laboració ciutadana" perquè sigui un èxit.

Comentaris