La tradició i la innovació del món titellaire conviuen durant tres dies a Lleida

La 34a Fira de Titelles aixeca el teló amb 29 companyies del territori i internacionals que oferiran en total 95 actuacions
La representació de la companyia belga Tof Theatre al Baluard de la Reina de la Seu Vella - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera La representació de la companyia belga Tof Theatre al Baluard de la Reina de la Seu Vella - Foto: Ignasi Gómez

La 34a Fira de Titelles de Lleida ha aixecat el teló aquest divendres amb un programa de tres dies que farà conviure els espectacles tradicionals i els més innovadors. La jornada inaugural ja ho va demostrar amb una quinzena de representacions variades. El manxec Andrés Beladiez va presentar Universos complejos, una instal·lació multimèdia amb videomapatge, i avui ha estrenat Inteligencia artificial a la Sala Alfred Perenya. Dues funcions que contrasten, per exemple, amb L'extraordinària de la companyia Ele, que s'estructura amb marionetes de fil i ha aixecat els aplaudiments del públic al claustre de la Seu Vella. "Hi ha molt bones sensacions" ha celebrat Oriol Ferre, codirector del certamen.

La Fira de Titelles de Lleida ha arrencat la seva 34a edició amb la participació de 29 companyies (13 catalanes, 8 de l'Estat i 8 estrangeres) i 300 professionals, que oferiran un total de 95 actuacions (gratuïtes i de pagament) en una vintena d'espais de la ciutat.

"Alguns artistes beuen de l'art tradicional, però també n'hi ha d'altres que estan a l'avantguarda amb les noves tecnologies", ha detallat Ferre.

L'organització espera aplegar així uns 40.000 espectadors fins diumenge

De fet, dos dels primers espectacles de la jornada inaugural ja van atreure un bon volum de públic al Turó de la Seu Vella. La companyia belga, Tof Theatre, va oferir al Baluard de la Reina la representació familiar Échappée Vieille. Mitjançant titelles de diferents mides i amb un to festiu, el grup va representar als assistents una història que narra les ganes d'assaborir la vida de tres jubilats.

Així mateix, el claustre de la Seu Vella ha estat un escenari magnífic per acollir l'estrena a l'Estat de L'Extraordinària de la companyia catalana Ele. Desenes d'infants i famílies han gaudit de la història d'una residència d’avis que, rere les parets, amaga una realitat gens comuna. Un cop ha finalitzat, els aplaudiments del públic han ressonat pel claustre de la catedral lleidatana.

Posteriorment, el Col·lectiu La Diógenes estrena Folie à Deux a l'església Sant Martí. El grup és un dels cinc de Ponent (Zum Zum Teatre, Xip Xap, Jam, el Centre de Titelles de Lleida) presents al festival. El tret de sortida oficial a la Fira el va donar el divendres a les 21 hores la companyia francesa DÍRTZtheatre amb ShortStories. Es tracta d'un espectacle juvenil que combina el teatre gestual i els titelles per pertorbar el sentit de la realitat dels espectadors que assisteixin a la Llotja de Lleida.

D'altra banda, la companyia italiana Coppelia Theatre va sofrir un imprevist que li va impedir arribar a Lleida, de manera que el seu lloc el va ocupar la companyia brasilera Mosaico Cultural.

"Estem molt contents perquè veníem a veure la fira i finalment ens han convidat a actuar", va dir Rafa Cambará, membre de la companyia brasilera. "És especial perquè ja vaig venir a Lleida fa 23 anys amb els meus mestres per ajudar-los i ara sóc part del certamen de nou, és un gran honor", va afegir. De fet, el seu espectacle ret homenatge als professionals del Brasil que preserven la tradició del Mamulengo, un tipus d'actuació de titelles popular al nord-est del país.

Un total de 19 estrenes

La 34a Fira de Titelles comptarà en total amb 19 estrenes, 4 de les quals són absolutes i pertanyen a companyies lleidatanes i al manxec Beladiez. De la banda lleidatana, la companyia Jam hi presenta per primer cop L’Actitud, la companyia Xip XapFira Rag & bone man i la companyia Col·lectiu La Diògenes, el ja esmentat espectacle Foile à Deux.

Pel que fa a l'estrena a Europa, la companyia madrilenya Coriolis Teatro de Objetos presenta l’espectacle 'Manual'. Aquest treball, que només s’ha vist a Uruguai, té el seu focus en les mans, autèntiques protagonistes de les històries que s’hi mostren.

Jornades professionals i exposicions temàtiques

La fira complementa el seu programa amb unes jornades professionals, que volen ser un punt de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta plataforma especial de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia de la fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors.

Durant els tres dies de certamen, hi haurà també exposicions temàtiques com Capturar l'alè. Fotografies de Jesús Atienza' que mostra l'experiència vital de l'autor amb titelles i titellaires des de 1977 a través d'un conjunt de fotografies. En paral·lel, l'exposició Vinyl with puppets ensenya les portades de vinils en què els titelles i els objectes són els protagonistes. A més, es podran veure titelles exposats als aparadors de la ciutat, entre altres.

comentaris