L'INS Terres de Ponent es troba en una situació crítica a causa d'una sobrecarga d'alumnes que ha deixat l'institut al límit del col·lapse. Amb una capacitat dissenyada per a uns 250 estudiants des de la seva inauguració el 1980, el centre escolar ara ha d’acollir més de 500 alumnes aquest curs. David López, vicepresident de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA), indica que l'única reforma important realitzada va ser la instal·lació de 3 mòduls als anys 90, sense que els projectes d’ampliació planificats en els darrers 20 anys s'hagin materialitzat. Actualment, s’han hagut d’adaptar espais com el menjador i aules especialitzades per fer front a la demanda creixent, cosa que ha provocat una reducció significativa en la qualitat de l'ensenyament.
López destaca que, malgrat l’esforç del personal docent, la falta d’espai dificulta la capacitat del centre per complir amb els estàndards educatius exigits. Aules específiques com les de dibuix i música s’han reconvertit en espais per a classes ordinàries, mentre que la biblioteca es fa servir per a matèries de batxillerat i optatives. Els laboratoris i tallers també s’utilitzen com a aules per a activitats diàries.
Els professors també en pateixen les conseqüències, ja que la sala destinada a preparar classes i reunir-se és insuficient per als gairebé 60 docents, amb espai només per a 30 persones. La manca d'ascensors en un edifici de tres plantes complica encara més la situació per als alumnes amb mobilitat reduïda, que han de romandre als mòduls exteriors, ja obsolets i amb problemes de climatització que obliguen els estudiants a fer classe amb abrics durant l'hivern.