Arriben a Penelles els artistes que pintaran les parets dels edificis al Festival Gar-Gar

El municipi de la Noguera ha convocat una trentena d'artistes murals que participaran en la segona edició del festival que pretén combinar cultura, art contemporani, turisme i territori

Els artistes preparen els murals de la segona ediciciò del Festival Gar Gar
photo_camera Els artistes preparen els murals de la segona ediciciò del Festival Gar Gar

Els primers artistes ja han començat a arribar aquesta setmana a Penelles per pintar una trentena de murals de grans dimensions a les façanes i parets de diversos edificis públics i privats d'aquest petit municipi. Ho fan en el marc de la segona edició del Festival Gar Gar, que pretén portar l'art i la cultura modernes en un entorn rural per tal de donar un altre caire a espais.

El poble es comença a conèixer per aquests murals i en el darrer any s'ha registrat un degoteig constant de turistes que han vingut expressament per veure'ls

Segons ha explicat l'alcalde de Penelles Eloi Bergos, la segona edició vol donar continuïtat als 25 murals que es van fer l'any passat i traçar un circuit final que puguin realitzar els visitants d'aquesta galeria contemporània situada a l'aire lliure on les façanes i les parets exerceixen de tela per als artistes. Segons Bergos, el poble es comença a conèixer per aquests murals i en el darrer any s'ha registrat un degoteig constant de turistes que han vingut expressament per veure'ls.

L'arrencada oficial de la segona edició del Gar Gar Festival tindrà lloc el 2 de maig que és quan arribarà la totalitat d'artistes que han de pintar els 30 murals en diferents llocs del poble. Ho faran durant tota la setmana i els dies 5, 6 i 7 de maig es concentrarà l'activitat més adreçada al públic en general en el marc de les Festes del Roser. Serà aleshores quan es podran veure pràcticament o del tot acabats els nous murals i on els visitants també podran interaccionar amb els artistes amb diferents activitats programades.

Els artistes preparen els murals de la segona ediciciò del Festival Gar GarL'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, recorda que la motivació de fer un festival d'aquestes característiques surt de la idea de reconvertir llocs del poble que 'no són prou bonics a través de l'art. En aquest sentit, explica que pobles com Penelles, al voltant de la plana d'Urgell van registrar un creixement molt ràpid amb l'arribada de Canal d'Urgell a finals del segle XIX, i si bé molts d'ells conserven un nucli antic atractiu, després es van fer grans ''amb molt totxo i molts murs mitjanés'.

La motivació de fer un festival d'aquestes característiques surt de la idea de reconvertir llocs del poble que 'no són prou bonics a través de l'art
 

Un dels murals del Gar Gar Festival del 2016En aquest sentit, Bergos assegura que els veïns del poble, tot i tenir certa por i dubtes abans de la primera edició de l'any passat, ho han acabat veient com una oportunitat i fins i tot acullen els artistes i els van a veure com treballen. De fet, alguns d'aquests artistes ja es van inspirar l'any passat en les seves obres amb veïns del poble com és el cas d'un senyor gran amb boina que fuma un puret i que està situat en una gran paret en una de les entrades a la vila.

Els murals es pinten principalment en edificis de titularitat municipal i també de privada. Segons l'alcalde no s'han trobat amb pràcticament ningú que els hagi dit que no quan els han ofert la possibilitat d'acollir-ne un. Enguany s'està barallant la possibilitat de pintar la façana de l'església però encara s'està a l'espera de rebre l'autorització del Bisbat d'Urgell després que se'ls hagi enviat una proposta de dibuix. Els dibuixos són de temàtica lliure però no han de contenir ni missatge polític, religiós o qualsevol altre que pugui ofendre als veïns.

Comentaris