Balaguer exposa la polèmica instal·lació 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' del 16 al 31 de juliol

Visites a l'exposició Presos polítics a l'Espanya contemporània, en el Museu de Lleida
photo_camera Visites a l'exposició Presos polítics a l'Espanya contemporània, en el Museu de Lleida

El Museu de la Noguera exposarà del 16 al 31 de juliol la mostra Presos polítics a l'Espanya contemporània, de Santiago Sierra, i d'aquesta manera Balaguer esdevindrà la segona ciutat de Ponent que l'acull, després d'haver estat censurada a la fira d'art Arco de Madrid i, posteriorment, al Parlament Europeu.

La instal·lació va ser adquirida per l'empresari lleidatà Tatxo Benet, que després de la polèmica d'Arco va permetre que es pogués veure al Museu de Lleida on va tenir un considerable èxit de públic i va tancar amb més de 7.000 visitants.

L'obra vol fer visible l'existència de presos polítics a l'estat espanyol, a partir de retrats pixelats de persones que segons l'autor han estat condemnades a causa de les seva ideologia

Cartell presos polítics a l'Espanya contemporàniaEntre la vintena d'imatges que integren l'exposició s'hi poden reconèixer Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i els joves d'Altsasu, entre altres. La inauguració tindrà lloc dilluns a les 19.30 hores vinent al Museu de la Noguera i es podrà visitar fins a finals de mes de forma gratuïta.

L'obra de Sierra es va fer popular quan la fira d'art Arco de Madrid va retirar-la al febrer per evitar polèmiques, a petició d'Ifema. La instal·lació no es va poder ni visitar perquè la van retirar el dia que s'obria al públic. Arran de l'enrenou, l'empresari lleidatà Tatxo Benet va decidir comprar-la i la va estrenar al Museu de Lleida però també s'ha pogut veure en altres equipaments del país com és el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). 

Al Museu de la Noguera, l'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' es podrà veure fins al 31 de juliol a la Sala d'Exposicions Temporals del Museu de la Noguera, de dimarts a dissabtes d'11 a 14 h i de 18 a 20 h, i els diumenges de 10 a 14 h 

A més, des de l'Ajuntament de Balaguer també s'han organitzat dos actes més, tots dos el mateix dia de la inauguració, el dilluns 16 de juliol. Per una banda, l'exposició Artistes per la República que s'inaugurarà a les 19.45 h a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Balaguer i que podrà veure's també fins a finals de juliol. D'altra banda una taula rodona sota el títol La llibertat d'expressió a l'Espanya Contemporània que moderarà el periodista balaguerí Francesc Canosa i que comptarà amb diferents personalitats –encara per confirmar– que han patit represàlies o han estat recentment censurades. 

Comentaris