27.11.2021 |
Territoris.cat

Balaguer recupera el Castell Formós

Aquestes obres protegiran i museïtzaran una de les sales més nobles que s’han trobat de l’antic castell
castell2
Balaguer recupera el Castell Formós

La propera setmana es reemprenen les obres de restauració al Castell Formós de Balaguer després de l’aturada pel confinament. Els treballs de replanteig i preparació de l’espai havien començat a inicis de març i es van veure interromputs per la pandèmia.

Les obres consisteixen en el cobriment d’una de les sales de l’antic palau dels comtes d’Urgell que conserva restes dels paviments originals i murs del segle XIV. Es tracta d’una sala amb dos nivells que estava profusament decorada i que s’ha identificat com una de les estances més nobles del castell. Les bigues pintades, escultures i rajoles que s’hi van localitzar fan pensar en que es podria tractar de la sala d’audiències dels comtes d’Urgell, projectada durant el darrer quart del segle XIV per Pere II i Margarida de Montferrat.

Aquesta sala anomenada la “Gran Cambra” va ser posada al descobert en les excavacions arqueològiques realitzades als anys 80 i el fet d’estar a la intempèrie ha generat greus problemes de conservació

És per aquest motiu que s’ha projectat una coberta que reprodueix l’estructura de la mateixa sala i que estarà realitzada amb ferro i policarbonat de manera que sigui el més discreta possible, que ajudi a entendre el volum en aquest espai i que alhora protegeixi el paviment original.

L’obra tindrà una durada de tres mesos i un pressupost total de 169.135,23€ cofinançats entre el programa europeu LEADER i la Paeria de Balaguer.

A banda de la coberta també es refaran els panells informatius existents i es complementarà aquesta museïtzació amb un sistema d’informació a través de bluetooth que permetrà als visitant visualitzar en els seus dispositius mòbils la recreació d’algunes sales i espais del castell.

Castell_Formos_02

Balaguer recupera el Castell Formós
comentaris