18.06.2021 |

Balaguer rememora el 588è aniversari de la mort del comte Jaume d'Urgell

La capital de la Noguera ho fa, entre altres, amb una ofrena floral, la presentació del logotip de la Capitalitat de la Sardana 2022 i una audició de sardanes

Acte de celebració del 588è aniversari de la mort del Comte Jaume d'Urgell. Fotografia: Paeria de Balaguer.
Acte de celebració del 588è aniversari de la mort del Comte Jaume d'Urgell. Fotografia: Paeria de Balaguer.
Balaguer rememora el 588è aniversari de la mort del comte Jaume d'Urgell

Balaguer va celebrar ahir diumenge 6 de juny el 588è aniversari de la mort del comte Jaume d’Urgell.

La commemoració es va iniciar davant del monument al Comte Jaume, a l’avinguda del Comte Jaume, amb la tradicional ofrena floral.

Després dels parlaments, el secretari del XXXII Premis Comte Jaume d’Urgell, el Sr. Joan Biscarri, va llegir l’acta del jurat d’aquest any i va anunciar les guanyadores de l’edició 2021. Uns Premis que, per raons de la pandèmia de la COVID-19, es lliuraran al novembre per les festes del Sant Crist, i no ara al juny com era habitual.

La commemoració va finalitzar amb una audició de sardanes a la placeta de Sant Domènec, a càrrec de la Bellpuig Cobla.

Just abans de començar l’audició, es va presentar el logotip de la Capitalitat de la Sardana 2022, que es celebrarà a la ciutat de Balaguer

La vida política de Jaume II d’Urgell començà quan Martí l’Humà el nombrà lloctinent de Catalunya el 1407 i 1408. Coincidint amb el seu ascens a la corona comtal, i mort Martí el Jove, el rei el nomenà procurador i governador general, fet que s’interpretava com el reconeixement de la seva virtual condició d’hereu de la corona. Poc abans de la seva mort, el rei Martí l’Humà revocà el nomenament sota pressions del bisbe de Saragossa i de la família Urrea, i va morir sense deixar nomenat successor.

Aspirant a la successió a la mort d’aquest, arran del Compromís de Casp, va ser escollit en el seu lloc Ferran I d’Antequera. Aquest resultat provocà la revolta del comte d’Urgell, que acabà amb el setge de la seva seu al Castell Formós de Balaguer, on acabà rendint-se el 31 d’octubre de 1413. Processat i condemnat, tots els seus béns foren confiscats i malvenuts, així com els de la seva família i la seva germana Elionor d’Urgell.

Va estar empresonat al castell d’Urueña, a Mora de Toledo, a l’Alcàsser de Madrid i finalment, al Castell de Xàtiva, on va morir l’1 de juny de 1433.

Balaguer rememora el 588è aniversari de la mort del comte Jaume d'Urgell
comentaris