15.04.2021 |
Territoris.cat

FINS AL 23 DE FEBRER

La Balaguer de Teresa Pàmies es converteix en exposició

Aquesta mostra recull els records de la capital de la Noguera que s’escampen per la majoria de les seves obres
1. Plaça del Pou
La Balaguer de Teresa Pàmies es converteix en exposició

Del 8 de novembre, i fins el 23 de febrer del 2020, el Museu de la Noguera de Balaguer acull l'exposició 'Crònica de la República. La Balaguer de Teresa Pàmies'. 

Es tracta d'una mostra nascuda en el marc del centenari de Teresa Pàmies (1919 – 2012).

Teresa Pàmies visqué a la capital de la Noguera fins a l’esclat de la Guerra Civil Espanyola. L'any 1936 es traslladà a Barcelona on va créixer en el seu activisme polític i feminista com a membre destacada de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i dirigent de l’Assemblea Nacional de la Dona Jove.

A través del seus relats, Pàmies ens presenta una petita ciutat d’economia principalment pagesa, però amb un comerç viu i una indústria incipient, tancada dins les velles muralles medievals i plena fins a la bandera, on pràcticament no queden habitatges buits ni botigues per obrir. Una ciutat que començava a expandir-se a l’altra banda del Segre, on les llavors noves línies de ferrocarril constituien una artèria que la connectava amb la resta del món i on la vida política es vivia intensament.

'Crònica de la República. La Balaguer de Teresa Pàmies' s'articula a partir dels textos de l’autora i imatges dels fons de l’Arxiu Comarcal de la Noguera i del Museu de la Noguera.

Així, es convida al públic a fondre's amb la Balaguer republicana i palpar la intensa vida que s’hi desenvolupà durant els anys vint i trenta del segle passat.

6

La Balaguer de Teresa Pàmies es converteix en exposició
comentaris