Un aiguat inunda Balaguer i provoca una esllavissada que obliga a tallar la C-14 a Ponts

Un veí traient aigua del davant de casa al carrer Botera de Balaguer
photo_camera Un veí traient aigua del davant de casa al carrer Botera de Balaguer

La tromba d'aigua que va caure ahir al vespre a Balaguer va inundar carrers del centre històric de la capital de la Noguera (alguns cotxes van quedar fins i tot atrapats a la Banqueta) mentre que la pluja també va provocar la caiguda de roques a la C-14 i va obligar a tallar aquesta via des de Ponts a Oliola a partir de les 21.00 hores.

Estat de les piscines municipals de Balaguer afectades per l'aiguatEn el cas de Balaguer la pluja va arrossegar molt fang procedent de les obres de la Variant (a la part alta de la població) que alhora no podia ser absorbida pel col·lector de la Botera perquè aquest carrer està ara en obres, segons va explicar l'alcalde Jordi Ignasi Vidal. L'aigua va baixar cap a la Plaça Mercadal des del Portal del Gel i la Botera i va entrar en alguns establiments de la part baixa de la plaça. On es va complicar més la situació, però, va ser al carrer de la Banqueta, on l'aigua va inundar magatzems, pàrquings i alguns establiments de la zona.

Alguns cotxes que van intentar passar per aquest carrer van quedar atrapats al mig de la Banqueta i van haver de ser retirats després per una grua. Poc després de la tempesta es van retirar els embornals de ferro d'aquest carrer i l'aigua va començar a colar

L'acumulació d'aigua, pedres i fang que va baixar pel Barri Nou va fer pràcticament impracticable a la circulació una part de la plaça Mercadal, on els cotxes havien de fer via pel mig per fer la circumval·lació.

Es dóna la circumstància que el 23 de setembre del 2016 una altra tromba d'aigua va inundar Balaguer. Poc després es van aprovar les obres de la Botera (on ara s'està col·locant el tub fluvial que ha d'absorbir les avingudes d'aigua però que ahir, en estar en obres, no va poder funcionar).

La pluja intensa que també va caure ahir a la tarda i vespre a Ponts va provocar despreniments de roques i pedres a la carretera C-14 al seu pas per aquest terme, que va obligar prop de les nou de la nit a tallar la carretera en els dos sentits, segons van informar fonts del Servei Català de Trànsit.

Un veí traient aigua en una de les zones de balaguer afectades per l'aiguatLes mateixes fonts van indicar que la C-14 es va haver de tallar entre els punts quilomètrics 114 i 115,5. Els despreniments no van provocar ferits però el fet que una roca de dimensions molt grans quedés penjada en el buit a punt de caure va fer que es decidís tallar totalment el trànsit per la carretera mentre no es retiri aquest bloc de pedra.

L'alcaldessa de Ponts, Maria Alba Basomba, va informar ahir a la nit que la roca perillosa va quedar penjant a l'altura de la C-14 amb l'encreuament amb Oliola. Basomba va indicar que els vehicles eren desviats i que a la sortida de Ponts, davant de la Creu Roja, la C-14 ja estava tallada al trànsit. Des de l'Ajuntament es preveia el dilluns a la nit que el tall de carretera pogués durar diverses hores, mentre no arribés a la població la maquinària de Carreteres necessària per retirar la roca de grans dimensions penjada.

Comentaris