Castell del Remei introdueix òlibes i xoriguers per reforçar la biodiversitat i el projecte de vinya ecològica

Tomàs Cusiné i Xavier Marco en el llac el Castell del Remei i les oques al fons
photo_camera Tomàs Cusiné i Xavier Marco en el llac el Castell del Remei i les oques al fons

La Colònia Agrícola del Castell del Remei incorpora al seu projecte de consolidació de l'atractiu arquitectònic i paisatgístic de l'entorn, una nova iniciativa destinada a reforçar la biodiversitat, i com a eina del programa de vinya ecològica sostenible. Una iniciativa que consisteix en la introducció de diverses espècies d'aus i la instal·lació d'una illa flotant al llac que hi ha a la finca.

L'empresa que lidera el mollerussenc Tomàs Cusiné, va iniciar aquest projecte l'any 2016, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, que també s'ha reforçat amb la repoblació vegetal per tal d'afavorir l'establiment de noves espècies d'aus, així com fer més visitable l'entorn de la finca, i donar valor als animals que hi viuen.Les actuacions que s'han dut a terme en l'àmbit de la biodiversitat han consistit a introduir 9 polls d'òliba i 6 polls de xoriguer, espècies rapinyaires actualment en perill d'extinció, procedents del Centre de Vallcalent. Aquestes aus es deixen en caixes com si es tractés dels nius originals, per tal que s'adaptin a l'entorn, el que es denomina tècnica del hacking. D'ambdues espècies en destaca el seu valor per a l'agricultura atesa la seva dieta a base de micromamífers que sovint poden ser un risc en forma de plagues en cultius com la vinya.

El Castell del Remei ha ofert la seva arbreda com a nova zona de nidificació i de moment sembla que les cigonyes s'hi han adaptat

Tomàs Cusiné i Xavier Marco observen un niu de cigonyes instal·lat en un arbreTambé s'han col·locat 3 nius de cigonya en arbres alts de la finca on, posteriorment, hi han niat més parelles de forma natural. La iniciativa s'emmarca en el Pla de Conservació de la Cigonya Blanca a les terres de Ponent i de la gestió de la seva població. L'objectiu de pla és allunyar les cigonyes dels nuclis urbans amb elevada densitat de població per tal que s'instal·lin en entorns naturals.

El projecte de la Colònia Agrícola es completarà a la tardor, instal·lant caixes niu per a ratpenats per tal que de forma natural, durant la cacera nocturna, eliminin insectes, evitant així les plagues. Aquests mamífers – estrictament protegits – són depredadors de diferents insectes, entre d'altres les papallones del corc del raïm que causen el fong de la botritis o podrit a la vinya controlant-ne la població.

La iniciativa té previst consolidar la colònia de ratpenats que ja habiten al Castell del Remei, instal·lant les caixes niu en un lloc pròxim a les vinyes atès que, segons els biòlegs, un sol exemplar pot arribar a menjar més de 120 papallones o uns 500 mosquits en una nit.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement