19.09.2020 |
Territoris.cat

S'ultimen els darrers detalls a la restauració del Castell Formós de Balaguer

La previsió és obrir l'espai al públic per la Festa Major de Balaguer, que se celebrarà el segon cap de setmana de novembre

S'ultimen els darrers detalls a la restauració del Castell Formós de Balaguer

Balaguer continua a bon ritme les obres de restauració del Castell Formós, consistents en la instal·lació d'una coberta a una de les sales i la museïtzació de l'espai amb plafons informatius.

Aquest mes de setembre, els operaris finalitzaran la instal·lació de l'estructura de ferro i policarbonat que ha de cobrir i protegir les restes arqueològiques del segle XIV que es troben a l'anomenada 'Gran Cambra', la sala més gran excavada fins ara a l'antic palau dels comtes d'Urgell.

La previsió és obrir l'espai al públic per la Festa Major de Balaguer que se celebrarà el segon cap de setmana de novembre

Les obres es centren sobretot en conservar les restes arqueològiques de la Gran Cambra, una de les estances més nobles del castell.

La sala es va posar al descobert en les excavacions arqueològiques que es van fer als anys vuitanta i, des de llavors, les restes dels paviments i murs originals del segle XIV que s'hi van trobar han estat a la intempèrie. La falta d'actuacions durant aquests gairebé quaranta anys han provocat que les restes arqueològiques es trobessin ara amb greus problemes de conservació.

Per aquest motiu i seguint el consell de conservadors i restauradors, es va decidir instal·lar una coberta en aquesta estança.

Pla obert de la 'Gran Cambra del Castell Formós de Balaguer, el 4 de setembre de 2020. (Horitzontal)

La principal particularitat és que es tracta d'una coberta feta a dos nivells, per tal de reproduir les diferents alçàries que tenia la cambra originalment. Els experts creuen que aquesta s'utilitzava com a sala d'audiències, de recepció o, inclús, com a capella, encara que fins la data no ho han pogut determinar amb exactitud. El que sí es sap és que la sala tenia dos nivells diferents. Per una banda, hi havia una part més elevada on es creu que s'hi situava el comte o persones amb càrrecs preeminents, mentre a l'altre costat hi ha la part més baixa on es posaven les persones que eren rebudes.

Pel que fa la coberta, l'estructura és de ferro i la part interior s'ha fet de policarbonat amb l'objectiu de deixar passar la llum natural

El projecte també inclou la museïtzació de l'espai amb la renovació dels plafons informatius actuals, els quals incorporaran codis QR que oferiran recursos complementaris als visitants.

El pressupost total dels treballs és de prop de 170.000 euros, cofinançats entre el programa europeu d'ajudes Leader i la Paeria de Balaguer.

Després de 10 anys, el Castell Formós de Balaguer tornarà a obrir al públic a la tardor

S'ultimen els darrers detalls a la restauració del Castell Formós de Balaguer
comentaris