Es tracta d'una actuació cofinançada per la Diputació de Lleida i l'Ajuntament

Les dues joies patrimonials de Preixens llueixen com mai amb el seu nou entorn

Acaben de finalitzar les obres de millora de l'entorn de l’església de Sant Pere i el Castell de Preixens, dos monuments que fan d'aquest municipi de la Noguera un gran reclam turístic
L'església de Preixens amb el nou entorn després de l'actuació - Foto: Diputació de Lleida
photo_camera L'església de Preixens amb el nou entorn després de l'actuació - Foto: Diputació de Lleida

L'entorn de l’església de Sant Pere i el Castell de Preixens llueix un aspecte renovat i cuidat després de les obres de millora que hi ha fet la Diputació de Lleida i l'Ajuntament i que acaben de finalitzar. Aquests dos monuments patrimonials de rellevància són un gran reclam turístic de la Noguera que, situat al nucli de Preixens, requeria d'un entorn i un accés digne que permetés millorar la percepció estètica del nucli antic del poble.

L'actuació ha estat inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica, Paisatges de Ponent, cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Preixens amb fons FEDER, i ha comptat un import d’adjudicació de 43.462,74 euros.

La història del conjunt

A l’entorn d’aquests dos elements, s’hi va construir l’actual poble, primer a través dels ravals, i posteriorment —ja en època moderna— el nucli es va començar a expandir en direcció al camí principal (actual carretera), configurant-se ja en el segle XX tal i com es coneix en l’actualitat. La part més antiga correspon al sector entre el castell i l’església, que també des d’un punt de vista arquitectònic és on es troben els elements més interessants.

Tot i que el castell de Preixens i l’església de Sant Pere es troben en un bon estat de conservació, l’entorn entre aquests dos monuments no era el més adequat per poder visitar el conjunt patrimonial.

En aquest sentit, l’objectiu d’aquesta actuació, que ha consistit principalment en la substitució del paviment de calçada per formigó, l’adequació de la xarxa d’aigua potable, la millora de la façana de l’església i l’adequació de l’escala i rampa; ha servit per dignificar l’entorn de l’església i el castell, per tal millorar la percepció estètica del nucli antic, i de l’espai que rep més visites del nucli urbà de Preixens.

Aquesta actuació, inclosa en el projecte del patronat de Promoció Econòmica Paisatges de Ponent, ha estat cofinançada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Preixens amb fons FEDER, amb un import d’adjudicació de 43.462,74 euros i ajudarà a convertir el municipi de Preixens en un reclam turístic, convertint-se en un element força rellevant dins de l’oferta patrimonial de la Noguera.
 

comentaris