27.06.2022 |
Territoris.cat

GarGar de Penelles supera dificultats com a festival de referència, de murals i art rural

L'edició d'enguany del GarGar ha volgut retre homenatge a tots els pioners que durant les dècades dels anys 70 i 80 van fer sorgir un art subterrani i marginal que va acabar donant lloc al naixement de l'art urbà tal com es coneix avui en dia
L'artista Zach Oreo pintant l'obra del GarGar de Penelles
L'artista Zach Oreo pintant l'obra del GarGar de Penelles
GarGar de Penelles supera dificultats com a festival de referència, de murals i art rural

L'artista Zeso WF pintant un tractor en el GarGar de PenellesL'artista francès Zeso WF, simbolitzava aquest diumenge la clausura de la cinquena edició del GarGar, el Festival de Murals i Art Rural de Penelles. L'artista parisenc establert a Barcelona, i alguns dels artistes, de la desena que han participat en la convocatòria, finalitzaven les obres que han realitzat al llarg del mes d'agost, a diferència dels tres dies que havien durat les anteriors edicions.

L'Ajuntament de Penelles, i Binomic, empresa coordinadora del GarGar, van tenir que adaptar el certamen, que habitualment se celebrava al mes de maig, a un format que pogués respondre a totes les normatives establertes a conseqüència de la COVID-19. I per aquest motiu, es va restringir la participació a deu artistes, que van confeccionar les seves obres durant un mes per no coincidir i evitar aglomeracions de públic. La proposta s'ha complementat amb tres exposicions gratuïtes.

Una de les obres destacades d'aquesta edició va ser la feta per l'artista Berni Puig a l'església de Sant Joan Baptista de Penelles. Puig va desplegar el projecte situant un fragment del municipi en cada paret de l'església en les que es poden identificar els límits dels diferents camps de conreu, el canal i les seves petites edificacions.

L'edició d'enguany del GarGar ha volgut retre homenatge a tots els pioners que durant les dècades dels anys 70 i 80 van fer sorgir un art subterrani i marginal que va acabar donant lloc al naixement de l'art urbà tal com es coneix avui en dia. Amb aquest objectiu, enguany han participat artistes marcats per l'estil Old School i per aquells primers anys del grafit.

Pla general del mural que l'artista Zabou ha fet a la 5a edició del Gargar, el 30 d'agost de 2020. (Vertical)Zach Oreo ha explicat que l'ha sorprès l'ambient de Penelles en comparació als pobles petits i rurals de França, els quals ha lamentat que no tenen vida. Així mateix, també ha destacat les obres que omplen les parets de municipi, les quals ha afirmat que donen molta felicitat al poble.

Un altre dels artistes que aquests dies també finalitza la seva intervenció és Jay Bisual, que tot i conèixer des de fa temps el Gargar, és el primer cop que aquest grafiter barceloní el visita i hi deixa la seva empremta. En la seva obra, on apareix un personatge estirat a l'herba, Jay Bisual ha volgut reflectir l'estil de vida més relaxat i tranquil dels pobles a través de colors vius, tot mantenint "l'essència del grafit".

El mural, encara inacabat, de l'artista Jay Bisual al GarGar de PenellesL'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, s'ha mostrat satisfet amb el desenvolupament que ha tingut l'edició d'enguany, que tenia com a principal objectiu garantir la seguretat dels visitants i evitar aglomeracions. Per aquest motiu, el festival s'ha fet durant tot el mes d'agost en comptes de concentrar-se en tres dies, com seria habitual. Bergós ha explicat que l'arribada de turistes al poble ha estat contínua cada dia i ha afegit que s'ha superat amb bona nota un dels grans objectius del festival, com és la dinamització dels establiments del poble.

GarGar de Penelles supera dificultats com a festival de referència, de murals i art rural
comentaris