Les eleccions municipals a Balaguer, un repàs per les candidatures i les seves propostes

La manca d'una indústria forta que reverteixi la situació d'atur a la ciutat, la seguretat i l'ampliació del nombre d'agents i la neteja són els principals eixos electorals d'aquesta campanya
Façana de la Paeria de Balaguer - Foto: Anna Berga
photo_camera Façana de la Paeria de Balaguer - Foto: Anna Berga

ERC de Balaguer vol revalidar la majoria absoluta aconseguida fa quatre anys amb Jordi Ignasi Vidal al capdavant. En canvi, l'espai postconvergent aspira a retallar distàncies amb els republicans malgrat arribar als comicis dividits. Els tres paers de Junts, que fa un any van trencar el carnet del partit per desavinences, es presenten sota la nova candidatura Treballem per Balaguer, mentre que la llista de Junts l'encapçala Gemma Trilla. D'altra banda, la senadora Lorena González passa a liderar la llista del PSC. Joan Pla repeteix com a candidat de Balaguer Ara Sí, mentre que la CUP canvia i aposta per Maria del Carmen Núñez. El PP i Vox, ara sense representació, mantenen candidats i intentaran entrar a la Paeria. Cs es queda sense llista.

ERC va arrasar en les eleccions municipals del 2019 a la capital de la Noguera i va aconseguir la primera majoria absoluta de la ciutat des de 1979 en passar de 5 a 9 regidors. Això els va permetre deixar enrere un mandat que van iniciar el 2015 amb el PSC i Ara Sí de socis i que quatre anys després finalitzaven en minoria per l'expulsió dels socialistes arran de l'aplicació del 155.

La pitjor patacada d'ara fa quatre anys se la va emportar el grup de Junts, que va passar de 5 a 3 regidors. Els mals resultats van suposar la renúncia del seu cap de llista i exalcalde de la ciutat, Josep Maria Roigé, així com del seu número 2, Miquel Vendrell, i de Núria Giné, que anava en cinquè lloc. Guifré Ricart va agafar el relleu com a portaveu del partit, acompanyat de Laia Vilardell i Mireya Planes. A mitjans del 2022, però, els tres paers van decidir abandonar Junts per "discrepàncies internes", després que el partit escollís Gemma Trilla com a nova cap de llista, i de cara al 28-M es presenten amb la nova candidatura Treballem per Balaguer – Ara Pacte Local, encapçalada per Ricart.

Entre les actuacions destacades d'aquest mandat hi ha la renovació d'un tram del carrer Barcelona, l'ampliació del cementiri nou i la millora dels accessos al polígon Campllong amb la supressió de dos passos a nivell i l'accés nord des de la C-13, pendent de construir. Altres projectes destacats que estan en marxa i que s'enllestiran durant el pròxim mandat són l'ampliació de l'Escola Mont-roig, els treballs de la qual es preveu que comencin de cara a finals d'any, i l'habilitació d'un alberg municipal a l'antic Molí de l'Esquerrà. La Paeria també té avançat el projecte per convertir el tren de la línia Lleida-La Pobla de Segur en tramvia al seu pas per la ciutat.

Altres actuacions fetes han estat la creació d'una borsa pròpia amb 50 habitatges públics i gestió de 90 habitatges privats, l'augment de polítiques actives d'ocupació o la creació de l'Energy Hub Lab, així com l'elaboració d'un pla estratègic de cultura, l'increment del percentatge de reciclatge després de reagrupar els contenidors en illes i l'augment d'efectius de la Guàrdia Urbana. A banda, durant el mandat el consistori d'ERC ha hagut d'afrontar a les queixes davant el possible tancament de l'escola Àngel Guimerà.

Entre els projectes pendents hi ha la construcció d'un nou pavelló poliesportiu al barri del Secà, l'ampliació del polígon industrial i un projecte per a recuperar l'antic cinema Comtal

Novetats a les llistes de Balaguer

Un total de 8 candidatures es presenten en les eleccions municipals del 28-M a Balaguer: ERC-AM, PSC-CP, Junts per Balaguer-CM, CUP-Amunt, Balaguer Ara Sí-Confluència, Vox, PP, i Treballem per Balaguer-Ara PL. Dels resultats dels comicis en sortiran els 17 regidors que formaran la Paeria.

Jordi Ignasi Vidal d'ERC aspira a revalidar un tercer mandat al capdavant de la Paeria de Balaguer. El tornen a acompanyar al segon i tercer lloc de la llista els actuals paers Ester Guarné i Kevin Bruque, respectivament. També repeteixen a les primeres posicions les paeres Gemma Vilarasau i Amàlia Castellarnau, mentre que el regidor de Cultura, Turisme i Comunicació, Arnau Torrente, passa de número 7 a gairebé tancar la llista a la penúltima posició (16).

Per la seva banda, Junts per Balaguer presenta una llista totalment renovada encapçalada per l'advocada Gemma Trilla. Després de perdre la representació al consistori l'estiu passat per desavinences amb els tres regidors, el partit busca entrar de nou al consistori.

Els exregidors de Junts han muntat la candidatura Treballem per Balaguer-Ara Pacte Local que lidera Guifré Ricart, mentre que Laia Vilardell i Mireya Planes ocupen els llocs 3 i 5, respectivament. El nou partit espera beneficiar-se de la visibilitat que els regidors han tingut durant aquests darrers quatre anys a l'oposició de la Paeria i ser decisiu en la formació del futur govern municipal.

El PSC, amb tres regidors, aposta per Lorena González com a cap de llista amb l'objectiu de millorar els resultats dels anteriors comicis. La senadora i fins ara número dos al consistori balaguerí també presenta una llista renovada amb un gran nombre de noms independents, entre els quals la número dos, Montserrat Rosells. Tanca la llista Miquel Aguilar, qui va ser alcalde de Balaguer del 1983 al 1991 i del 1995 al 2011, i que en els comicis del 2015 també tancava la llista com a número 17.

La candidatura de la CUP l'encapçala Maria del Carmen Núñez, seguida de Juan Molins i Eudald Colea. Josep Maria Colea, que liderava la llista el 2019 i l'únic regidor del partit a la Paeria, tanca la candidatura al número 17.

A Balaguer Ara Sí, amb un regidor a la Paeria, repeteixen Joan Pla i Enrique Izquierdo com a número 1 i 2, respectivament. Els segueixen a les primeres posicions Jose Ferrer, Maria Baiget i Ainoa Carreres.

Per la seva banda, la llista del Partit Popular l'encapçala de nou Daniel Barrios, amb la intenció de recuperar la representació perduda el 2015. Vox també repeteix candidat per segona vegada consecutiva amb Juan José Fernández. En canvi, el grup Ciutadans, que va presentar candidatura el 2019, no presenta llista a la ciutat.

Indústria i seguretat

La falta d'una indústria forta que atregui noves empreses és un dels punts destacats dels programes electorals. I és que Balaguer lidera el rànquing d'aturats entre les capitals de Ponent amb un 14%. El govern d'ERC defensa els tràmits que s'estan fent per millorar i ampliar el polígon industrial Campllong, així com per a la connexió que hi ha prevista construir entre l'espai industrial i la C-13. Per la seva banda, el PSC també defensa l'ampliació del polígon, mentre Treballem per Balaguer es compromet a treballar per crear un entorn més favorable per als negocis que atregui empreses "capdavanteres" a la ciutat.

La seguretat i la neteja és un altre dels principals eixos electorals dels principals partits. Junts proposa més dotació policial, també nocturna, així com un full de ruta que contribueixi a millorar la cohesió social, mentre que el PSC també proposa ampliar el nombre d'agents de la policia local que actualment està per "sota de la ràtio". De la mateixa manera, Treballem per Balaguer diu que doblarà el nombre d'efectius policials i també aposta per instal·lar càmeres de seguretat en diversos carrers.

Comentaris