La humitat s'ha convertit en un element clau per poder estabilitzar l'incendi de Baldomar

La humitat d'avui a la nit pot esdevenir un element clau per tal de poder estabilitzar l'incendi de Baldomar
El cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López i el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé ©Albert Lijarcio
photo_camera El cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López i el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé ©Albert Lijarcio

Els Bombers de la Generalitat aprofiten l'avinentesa de la humitat d'aquesta nit a la zona de l'incendi de Baldomar per tal de poder-lo estabilitzar.

L'incendi de Baldomar ja ha cremat unes 2.600 hectàrees i continua actiu, però durant la nit d'avui hi ha hagut força humitat i això ha fet que el cos d'emergència aprofiti aquest factor per intentar estabilitzar el foc i aconseguir apagar-lo definitivament

Els esforços es continuen centrant al flanc oest i durant tota la nit no hi ha hagut presència de foc

El cap de l'operatiu dels Bombers, Miquel López, ha esmentat que tot i treballar per aconseguir una estabilitat en la zona d'incendi, seguiran treballant durant quatre o cinc dies més per la zona en cas que aparegués alguna "revifada puntual".

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, amb el cap del cos d'Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou ©Salvador Miret
El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, amb el cap del cos d'Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou ©Salvador Miret

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha agraït fermament la feina imparable dels diferents cossos i serveis que han participat i participen en les tasques d'extinció i de suport. Tanmateix, ha valorat la comprensió per part dels veïns i la tasca voluntària dels pagesos a l'hora de realitzar les franges de contenció que han evitat que el foc avancés. 


Investigació de les causes del foc 

D'altra banda, el cos d'Agents Rurals ha pogut accedir per primera vegada des de dimecres al punt de partida de l'incendi de Baldomar. Dos agents especialitzats en investigació d'incendis forestals i dos més encarregats de pilotar drons investiguen les causes del foc amb drons i càmeres tèrmiques amb la hipòtesi que l'incendi s'hagués ocasionat per causes naturals com l'impacte d'un llamp. Però segueixen investigant perquè aquell mateix dimarts també s'estaven realitzant tasques agrícoles a la zona afectada.

Denúncies a causa de les restriccions

Amb l'activació del Pla Alfa 3 el passat dijous, els Agents Rurals han posat diverses denúncies en el transcurs d'aquest cap de setmana a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà per encendre foc en zona i època prohibida, acampar i accedir a espais naturals tancats per risc extrem d'incendi forestal. 

Una de les sancions és per encendre foc en una ona de l'embassament de Sant Antoni, al Pallars. Una altra fa referència a una acampada i una circulació prohibida a Santa Linya. I al Pallars Jussà s'han precintat unes barbacoes

Un agent rural posa una sanció a un banyista del pantà de Sant Antoni per encendre una foguera ©Agents Rurals
Un agent rural posa una sanció a un banyista del pantà de Sant Antoni per encendre una foguera ©Agents Rurals

 

Pla Alfa 3

L'activació del Pla Alfa 3 és la màxima protecció per evitar incendis forestals i comporta la prohibició d'encendre foc, la realització d'activitats esportives, treballs forestals o d'activitats agrícoles i l'ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l'accés als principals massissos muntanyosos. 

Comentaris