Els campaners d'Os de Balaguer dediquen una campana a Gaspar de Portolà

La trobada ha reunit més de 2.000 assistents i 80 campaners d'arreu de l'Estat espanyol

campana1
photo_camera La 30a Trobada de Campaners d'Os de Balaguer ha tingut lloc els dies 29 i 30 d'abril

La 30a Trobada de Campaners d'Os de Balaguer és una de les cites més importants que es fan es Europa d'aquesta temàtica. L'organitza l'Ajuntament de la vila i la Confraria de Campaners i Carrillonistes de Catalunya.

Enguany, en el seu marc, s'ha dedicat una campana de 80kg a Gaspar de Portolà, descobridor de California i fill de la població. Segons els organitzadors, la fosa del bronze que ha donat forma a la peça s'ha fet seguint el sistema tradicional amb un forn de fang i palla igual com a l'Edat Mitjana. 

El mestre campaner Abel Portilla ha fos, a més a més, una campana per a Gerb, una per l'Alberola i una pel Monestir de Bellpuig de les Avellanes, tres nuclis que pertanyen a Os de Balaguer.

La campana dedicada al descobridor de Califòrnia es pretén obsequiar a la ciutat nord-americana de Sant Diego com a símbol d'agermanament

Paral·lelament a la Trobada, també es desenvolupa la Fira de Campanes (fira del sector on es reuneixen empreses especialitzades, fonedors i instal·ladors fonamentalment) i la Demostració d'Oficis Perduts.

L'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach, afirma que "la Trobada de Campaners té com a principals objectius el de reivindicar l'ofici de campaner, la conservació de la tradició dels campaners i els tocs de campanes i, finalment, fer una festa al voltant de les campanes per divulgar la seva cultura, música i tradició".