29.06.2022 |

Familiars d'un republicà caigut a Cubells segueixen esperant la seva dignificació

Reclamen homenatjar a Eladio Alonso Rodríguez al lloc de la seva mort i assenyalen que al municipi encara es recorda als soldats nazis de la Legió Condon

Plaques simbòliques de paper posades pels familiars d'Eladio Alonso Rodríguez a Cubells
Plaques simbòliques de paper posades pels familiars d'Eladio Alonso Rodríguez a Cubells. Fotografia: Cedida.
Familiars d'un republicà caigut a Cubells segueixen esperant la seva dignificació

El passat dilluns 30 de maig, representants de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Cuenca van desplaçar-se a Cubells per recordar la memòria del seu veí Eladio Alonso Rodríguez, qui caigué el 22 de maig de 1938 al cementiri vell del municipi, ubicat al costat de l'església de Sant Pere.

Alonso Rodríguez fou un sergent de Carrabiners de l'Exèrcit de la República que, segons fons orals, va perdre la vida a causa d'una bala perduda després d'un combat mentre es trobava a fora del cementiri de Cubells.

Allí fou enterrat, i des d'aquell moment començà el periple de la seva esposa, María Santos Torrijos, i la seva petita filla, Mari Ángeles Alonso Santos, per retornar el seu cos al seu Tarancón natal.

Espai que ocupava el cementiri vell de Cubells, on va perdre la vida Eladio Alonso Rodríguez
Espai que ocupava el cementiri vell de Cubells, on va perdre la vida Eladio Alonso Rodríguez. Fotografia: Cedida.

Malauradament, i tot i comptar amb el suport l'esmentada Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, mare i filla van morir sense poder exhumar el cos d'Alonso Rodríguez, i retornar-lo a casa

Els seus descendents, segons manifesten, han contactat en diverses ocasions amb l'Ajuntament de Cubells per, com a mínim, col·locar una placa al lloc de la seva mort, al cementiri vell, però les gestions no han arribat, a hores d'ara, a bon port.

Sembla que des del consistori s'hauria indicat que no es vol materialitzar cap precedent col·locant en l'espai públic un element de memòria històrica, donat que el cementiri vell se situa al mig del poble, però ofereixen l'opció de col·locar un record al cementiri nou.

Davant d'això, la família d'Alonso Rodríguez assenyala que ja n'hi ha un d'element de memòria a l'entramat urbà de Cubells; això no obstant, del 'bàndol contrari'

Es tracta d'una placa de pedra amb unes inscripcions en alemany que recorden tres soldats nazis caiguts "el 3-1-1939, en el camp de l'honor lluny de la Pàtria Alemanya per una Espanya lliure", Uhlie Liebreich, Markus Helmuth i Buntrock Hermann. 

Els familiars del soldat republicà insisteixen que no és només posar una placa, és fer memòria, llegir el seu nom i, en definitiva, fer allò que no han deixat de fer mai: recordar-lo.

Placa dels pilots de la Legió Condor en una plaça de Cubells
Espai de la memòria dels soldats alemanys a Cubells. Fotografia: Cedida.

 

Familiars d'un republicà caigut a Cubells segueixen esperant la seva dignificació
comentaris