05.10.2022 |
Territoris.cat

Les grans obres dels mestres de la pintura lleidatana del segle XX s'exposen al Castell del Remei

Noms il·lustres de la plàstica lleidatana, encapçalats per Jaume Morera i Galícia, Xavier Gosé, i Baldomer Gili i Roig, a més d'altres actius com Perico Pastor, Joaquín Ureña o Gabriel Pérez

Sala Lucilla Atilia Castell del Remei
Sala Lucilla Atilia Castell del Remei, exposició de l'obra
Les grans obres dels mestres de la pintura lleidatana del segle XX s'exposen al Castell del Remei

La Sala Lucilla Atilia del celler Castell del Remei ha reunit una mostra de cinquanta-set obres dels grans mestres de la pintura lleidatana del segle XX, que es podran visitar del 26 de març al 26 d'abril. L'exposició obrirà portes el diumenge 26 de març a les dotze del migdia, per tal de donar a conèixer l'obra més representativa de divuirt artistes lleidatans, algunes d'elles estaran a la venta.

El celler ha reunit obra d'artistes il·lustres de la plàstica lleidatana, encapçalats per Jaume Morera i Galícia, Xavier Gosé, i Baldomer Gili i Roig, a més d'altres actius com Perico Pastor, Joaquín Ureña o Gabriel Pérez. El conjunt més nombrós és el corresponent al dibuixant i il·lustrador Xavier Gosé (1876-1915), un dels grans cronistes del París de la Belle Époque, de qui es presenta un total de 26 treballs es tracta del conjunt més important d'obres de l'artista lleidatà que mai s'han posat a la venda fora de la ciutat de Lleida.

També s'hi poden admirar cinc olis de Jaume Morera i Galícia (1854-1927), un dels deixebles de Carlos de Haes, l'obra del qual dintre del gènere del paisatge presenta l'assumpció de les propostes realistes basades en l'observació directa de la natura, com es pot comprovar en les obres exposades.

La mostra presenta, també, cinc olis de Baldomer Gili i Roig (1873-1926), un altre dels artistes lleidatans amb més fortuna entre especialistes i col·leccionistes, i d'aquí que una exposició com aquesta no pugui eludir una figura tan fonamental. Les peces formen part de la sèrie creada durant la seva estada a Roma becat per la Diputació de Lleida 

image001Un dels atractius de la mostra és oferir als col·leccionistes i al públic interessat obres d'artistes dels quals és molt difícil trobar obra al mercat. És el cas de Manuel Villegas Brieva (1871-1923), un dels participants a l'exposició d'artistes lleidatans de 1912 i que va fer carrera i fortuna a Madrid.

La mostra també compta amb obres de Martín Garcés, Shum i Pepe Boix.

Entre els artistes del territori, destaca un oli del balaguerí Antoni Ollé Pinell (1897-1981), un dels gravadors més importants que ha donat el país.

Així mateix, es presenten dos olis de l'etapa final de Francesc Charles Pardell (1912-1984), membre del denominat Estudi d'Art, juntament amb Cristòfol i Garcia Lamolla, i establert a Barcelona des del 1947.

Un altre dels grans noms presents en l'exposició és el de Joan Serra Melgosa (1899-1970), un artista que va desenvolupar la seva trajectòria principalment a Barcelona, on va assolir un important reconeixement.

No hi manquen els treballs de diferents integrants del celebrat Grup Cogul, integrat per Ernest Ibàñez, Víctor Pérez Pallarés, Coma Estadella, Albert Vives i Àngel Jové. L'exposició presenta treballs d'Ernest Ibáñez (1920-2011) i de Víctor Pérez Pallarés, dos dels grans representants de l'avantguarda lleidatana dels anys seixanta, i d'Albert Vives (1926-1983), de qui no és fàcil trobar obres a la venda.

Finalment, la mostra presenta obres d'artistes lleidatans més moderns de reconeguda i dilatada trajectòria, com Rosa SiréGregori IglesiasPerico Pastor, Joaquín Ureña i Gabriel Pérez, considerats els de més renom en l'actualitat.

Les grans obres dels mestres de la pintura lleidatana del segle XX s'exposen al Castell del Remei
comentaris