Els balaguerins revifen la dansa històrica la Ballada de la Galop

Ballada de la Galop de Balaguer- Ajuntament de Balaguer
photo_camera Ballada de la Galop de Balaguer- Ajuntament de Balaguer

Balaguer ha recuperat una dansa històrica relativa a l’antiga fira de l’Harpia, i tota la tradició que hi anava lligada. Una feta que va iniciar-se l’any passat i a la que van bolcar-se l’ajuntament del municipi junt amb el Museu de la Noguera i un seguit d’investigadors que han recuperat tant la música com els passos de ball. Aquest cap de setmana, i per segona vegada consecutiva, la dansa ha portat un seguit de dansaires a fer la Ballada de la Galop de Balaguer. En total van ser una trentena, que van reunir-se per ballar aquesta dansa a les 13.00 hores de diumenge, al mig del Mercadal, tot just abans de l’inici del vermut dels enamorats que es faria a l’espai de les Tavernes. Una dansa que s’espera que es repeteixi cada any en aquestes dates i acabi esdevenint un esdeveniment popular i participatiu, com ho són altres danses en altres ciutats catalanes.

Ballada de la Galop de Balaguer- Ajuntament de Balaguer

Durant tot el cap de setmana, milers de persones han recorregut els diferents indrets de la fira medieval i el campament al costat de diversos grups de recreació històrica

La música de la Galop de Balaguer es va recuperar a través de les partitures de Joan Amades, pel professor Xavier Piñol de l’Escola Municipal de Música de Balaguer; mentre que els passos de ball van ser recuperats pel director de l’Espai de Dansa la Xemeneia, Albert Bonet, que també ha estat l’encarregat d’impartir el curs per aprendre-la a ballar.

Al matí havia tingut lloc un concert de música medieval en honor a l’Hereu Pere, nascut a la ciutat, i interpretat pel grup de recreació històrica Els Joglars de Ripollet a l’Església de Sant Josep.

Després de la dansa, va fer-se una desfilada de tots els grups de recreació històrica fins a la plaça del Mercadal, i també el comiat i pagament de les soldades, així com un lliurament d’obsequis. A la tarda van fer-se diverses actuacions de carrer i el mercat medieval al Mercadal, que va finalitzar amb una batucada de fi de festa a càrrec del grup Bandelpal de Balaguer.

Comentaris