Lorena González presenta els pressupostos més 'valents i necessaris' de la Paeria de Balaguer

La Paeria de Balaguer porta a aprovació inicial en el ple d’aquest dijous el pressupost de 2024

La paera en cap, Lorena González i Guifré Ricart, paer d'Urbanisme i segon tinent d’alcalde de la Paeria, durant la presentació del Pressupost 2024 de la Paeria de Balaguer - Foto: E. Barta
photo_camera La paera en cap, Lorena González i Guifré Ricart, paer d'Urbanisme i segon tinent d’alcalde de la Paeria, durant la presentació del Pressupost 2024 de la Paeria de Balaguer - Foto: E. Barta

La Paeria de Balaguer porta a l'aprovació inicial el pressupost per a l'any 2024 en el ple d'aquest dijous. El pressupost total és de 23.800.000 euros per a la Paeria i 4.420.000 euros per a l'Impic. L'equip de govern, format pel PSC i Treballem per Balaguer, han presentat els comptes, en els quals destaca el capítol d'inversions que ascendeix a 6.620.000 euros per a la Paeria, amb 2.291.000 euros finançats amb subvencions i la resta a través d'un préstec de 5.922.000 euros, amb la qual cosa, això comportarà que el nivell d'endeutament de l'ajuntament augmenti del 32 % actual al 58 %, tot i que encara estarà significativament per sota del límit legal establert.

Segons Lorena González, la paera en cap, aquest pressupost és necessari i valent, ja que impulsa obres essencials "de la seva aprovació depenen moltes obres, algunes de les quals compten amb una subvenció i han d’estar executades i justificades a mitjans d’any

"I valent perquè fa molts anys que no es demanava un crèdit per fer inversions reals, inversions necessàries per a les quals no teníem finançament per poder-les realitzar”, ha dit González.

Un pressupost ambiciós amb una planificació a llarg termini

Guifré Ricart, paer d'Urbanisme i segon tinent d’alcalde de la Paeria, ha destacat "és un pressupost ambiciós amb perspectives de futur i amb una planificació de diversos anys. A més, és un pressupost amb un annex d’inversions que abasta molts àmbits de la ciutat, l’empresarial, el comercial, el de benestar animal, l’esportiu i el manteniment de la via pública i dels diferents equipaments”, que inclou la creació d'un alberg a l'antic Molí de l'Esquerrà. Altres inversions importants en aquest exercici, és la urbanització del carrer Cervantes amb un pressupost de 356.000 i del qual en aquests moments s’està actualitzat el projecte “per adequar els materials i ajustar els costos”.

Així mateix, es preveu iniciar la redacció del projecte per a la construcció d'un nou pavelló a prop del ja existent a la zona d'Inpacsa, amb una assignació pressupostària de 170.000 euros. La construcció d'aquest pavelló podria aproximar-se als 2,5 milions d'euros. Un altre projecte amb visió de futur per part de l'ajuntament és una possible ampliació de l'actual piscina coberta. També en aquest cas, es preveu posar a concurs la redacció del projecte al llarg de 2024, amb un pressupost de 130.000 euros. Segons el paer d'Urbanisme, Guifré Ricart, aquests són dos projectes de ciutat que es consensuaran amb els diferents clubs esportius i també amb els grups de l'oposició abans de ser executats.

A més, s'implementarà un sistema de vigilància amb càmeres mòbils i lectors de matrícules, amb una inversió prevista de 200.000 euros.

Altres projectes previstos per a l'any 2024 inclouen la posada en funcionament de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) amb una inversió de 220.000 euros, el canvi del sistema de climatització al casal Lapallavacara, amb un pressupost de 150.000 euros, i altres millores com la substitució de la deshumectadora de la piscina coberta. L'OAC ocuparà l'antic local de "la Caixa", amb l'objectiu de millorar l'atenció ciutadana. Amb aquest propòsit, es treballarà per integrar un caixer automàtic a l'interior de la nova OAC, amb una entrada independent per permetre l'accés durant les tardes i els caps de setmana.

A més, s'estima licitar el tancament dels contenidors de rebuig i orgànica de la ciutat amb un cost de 378.000 euros, amb una subvenció prevista de 340.000 euros. Dins el pressupost de 2024, també es preveuen altres inversions destinades al manteniment de carrers i equipaments, l'adquisició d'habitatges, materials i vehicles. Amb l'aprovació inicial dels comptes, l'equip de govern compleix el compromís adquirit d'aprovar el pressupost a principis d'any.

Comentaris