Els convocants denuncien que els treballs de la Diputació de Lleida són "improvisats i desproporcionats"

Concentració a Sant Llorenç de Montgai per exigir l'aturada de les obres a la Paret de l'Os

Anna Berga
Pla obert durant l'acte de protesta que s'ha fet a Sant Llorenç de Montgai per demanar a la Diputació de Lleida l'aturada de les obres a la Paret de l'Os, que es veu al fons, el 19 de setembre de 2021. (Horitzontal)
 Foto en Alta
photo_camera L'acte de protesta que s'ha fet a Sant Llorenç de Montgai per demanar a la Diputació de Lleida l'aturada de les obres a la Paret de l'Os, que es veu al fons - Foto: Anna Berga

Més de 150 persones s'han concentrat aquest diumenge a Sant Llorenç de Montgai, a Camarasa, per protestar contra les obres de sanejament a la Paret de l'Os que la Diputació de Lleida està realitzant per evitar despreniments de roques a la carretera que uneix aquest poble amb Camarasa. Denuncien que les obres són "improvisades i desproporcionades" i que també afecten l'espai natural. Per aquest motiu, exigeixen que s'aturin i que es replantegin per tal de mantenir "l'equilibri entre la protecció del medi i l'ús que n'han de fer les persones". A la trobada s'ha llegit un manifest i també s'han recollit firmes.

També demanen a la Diputació que faci públics els projectes i estudis previs relacionats amb l'actuació

La Diputació de Lleida, titular de la via LV-9047 que uneix Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, va optar per realitzar una actuació de sanejament als talussos laterals que van de l'àrea protegida de la roca dels Bous al pont d'Escalera, un tram d'uns 2 quilòmetres, per tal d'evitar el despreniment de roques a la carretera. Les obres van començar el 30 d'agost i, en un principi, havien de finalitzar el 10 de setembre, però un despreniment no controlat va afectar la carretera i va obligar a aturar els treballs. De moment, la circulació no es restablirà, com a mínim, fins a finals de mes.

Durant els treballs, però, s'han fet diversos despreniments controlats que, per les seves grans dimensions, han generat malestar entre els habitants del poble, aficionats a l'escalada i membres d'entitats ecologistes. Consideren que l'espai natural de la Paret de l'Os ha quedat afectat per aquestes actuacions, que qualifiquen de "desmesurades". "S'han utilitzat mitjans amb molta pressió que poden aixecar avions per fer caure unes pedres que en altres circumstancies no haurien caigut", defensa el president de la fundació ambiental Trenca, Jesús Almarza.

"Mai havíem vist baixar roques tan grosses, ens fa patir", explica per la seva part el veí Víctor Francia, que afegeix que la concentració d'aquest diumenge vol donar "un toc d'atenció" a la Diputació de Lleida perquè es replantegi el projecte i el faci "proporcionat i equilibrat entre la protecció del medi i l'ús que n'han de fer les persones".

De fet, tant Almarza com Francia afirmen que la Paret de l'Os és més insegura ara que abans de les obres. "Fa quinze dies estava escalant aquí i ara no hi passaré perquè és més perillós" assegura Almarza, mentre Francia explica que té la sensació de que el problema "s'està agreujant" i que es necessitaran mesures "més grans i costoses" perquè la zona torni a ser segura.

Anna BergaPla curt d'un cartell on s'hi llegeix 'Sant Llorenç no es vola, es vol' a la concentració que s'ha fet Sant Llorenç de Montgai per demanar a la Diputació de Lleida l'aturada de les obres a la Paret de l'Os, el 19 de setembre de 2021. (Horitzontal)Cartell on s'hi llegeix 'Sant Llorenç no es vola, es vol' a la concentració que s'ha fet Sant Llorenç de Montgai per demanar a la Diputació de Lleida l'aturada de les obres a la Paret de l'Os -  Foto: Anna Berga

Així, a la concentració els convocants han llegit un manifest que exigeix a la Diputació de Lleida l'aturada del projecte i la creació d'una taula de treball que replantegi l'actuació i que aporti "solucions de futur, sostenibles i ambientalment respectuoses", explica Almarza. Una altra de les demandes que reclamen és tenir accés als estudis i projectes previs a l'actuació per conèixer si els tràmits ambientals han tingut en compte que aquesta s'havia de fer en una zona catalogada com a Xarxa Natura 2000.

Finalment, a la protesta també s'han recollit firmes de suport al manifest. A banda de les persones que han firmat a títol individual, també s'hi han adherit una vintena d'entitats de l'àmbit local, ecologista i de clubs excursionistes i d'escalada.


La Diputació defensa el projecte

Per la seva banda, el diputat de Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida, Marc Baró, ha defensat aquest diumenge l'actuació que s'està fent en aquest espai. A través d'un vídeo que l'ens ha compartit a les seves xarxes socials, Baró ha assegurat que els treballs tenen com a objectiu minimitzar el risc de despreniments a la carretera LV-4097, per la qual cada any hi passen 60.000 persones

Comentaris