Es reprenen els treballs a la necròpoli de la Colomina de Gerb

La Universitat de Lleida ha tornat a treballar en aquest jaciment de l'edat de bronze tres dècades després de la darrera campanya amb l'objectiu de netejar, identificar i registrar les estructures localitzades l'any 1987
Els treballs, a vista de dron - Foto: GIP-UdL
photo_camera Els treballs, a vista de dron - Foto: GIP-UdL

La Universitat de Lleida ha començat de nou els estudis arqueològics a la necròpoli de la Colomina de Gerb. L'objectiu és netejar, identificar i registrar les estructures localitzades l'any 1987 en una excavació liderada llavors pel desaparegut professor de la UdL Joan B. López. Una desena d'estuadiants de la menció d'arqueologia de la UdL i la Universitat Complutense de Madrid treballen en el jaciment de l'edat del bronze (850-650 a.n.e) durant dues setmanes, liderats per la professora d'Història Antiga de la Universitat de Lleida, Mònica Bouso.

El jaciment està situat a uns 450 metres al nord del nucli urbà de Gerb i uns 1.500 metres del marge dret del riu Segre

El primers treballs s'han dedicat a la neteja i el condicionament de l'espai. Els estudiants han iniciat l'excavació de 3 dels 28 túmuls plans (estructures funeràries construïdes amb pedres), que s'havien localitzat i delimitat l'any 1987. D'aquests, només 10 s'havien excavat totalment i, amb aquesta intervenció, encara queden 15 per analitzar en profunditat.

Les estructures funeràries tenen circular o subcircular i diàmetres que oscil·len entre 1,8 i 5,3 metres. Es concentren en una superfície d'uns 320 metres quadrats. La majoria estan construïts per còdols, tot i que algunes presenten pedres sorrenques. Al seu interior es troben les urnes cineràries que guarden ossos humans incinerats de fa més de 2.500 anys. Algunes de les urnes de ceràmica trobades el segle passat, així com peces de bronze dels aixovars, es conserven al Museu de la Noguera.

La Colomina s'insereix en el projecte de recerca 'Més enllà de les cendres: Necròpolis tumulàries del Segre-Cinca: arquitectura, ritual i societat (segles IX-VI ane)', amb dos necròpolis de cremació més, la Vall de la Clamor (Soses) i Almenara (Agramunt). Compta amb finançament de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat, en el marc dels projectes quadriennals de recerca en matèria d'arqueologia i paleontologia per al període 2022-2025 (CLT009/22/000066). "La integració d'aquesta necròpoli al projecte representa l'oportunitat de continuar la feina feta pel GIP sota la guia del professor Joan B. López i, d'aquesta manera, retre-li un homenatge", destaca Bouso.

La professora de la UdL ha impartit una xerrada al centre social de Gerb per donar a conèixer la necròpoli a la comunitat i explicar la recerca que el GIP-UdL hi durà a terme. La conferència formava part del cicle "Patrimoni km0" organitzat pel Museu de la Noguera, l'Entitat Municipal Descentralitzada de Gerb i l'Ajuntament d'Os de Balaguer. També han realitzat una visita guiada al jaciment per als veïns.

Comentaris