02.07.2022 |
Territoris.cat

Ponts celebra la popular festa del ranxo repartint-ne unes 12.000 racions

Per a la seva elaboració s'han comprat un total de 1.500 quilos d'aliments als diferents establiments de la localitat

ranxo
Els veïns i veïnes de Ponts rebent el popular ranxo
Ponts celebra la popular festa del ranxo repartint-ne unes 12.000 racions

L'avinguda Font de Valldans de Ponts ha capitalitzat aquest dimarts una nova edició de la popular Festa del Ranxo, que es duu a terme coincidint amb el Carnestoltes.

L'organització ha repartit unes 12.000 racions d'aquest àpat típic dels mesos d'hivern elaborat amb pollastre, patata, mongetes i verdures, entre d'altres. Per dur-ho a terme, es van comprar fins a 1.500 quilograms d'aquests i d'altres productes als establiments de la localitat.

El foc es va encendre ahir a les sis del matí per començar a escalfar les desenes de cassoles on s'elabora el plat, que posteriorment es van repartir entre tothom que ho vulgués, sempre i quan porti una olla o un altre recipient on posar-lo i una cullera.

Aquesta tradició, molt estimada pels veïns i veïnes de la localitat, compta amb la participació de centenars de persones

Una de les particularitats del Ranxo de Ponts, que s'ha convertit en un esdeveniment multitudinari i que serveix de marca turística per al municipi, és que s'elabora amb foc de llenya i olles d'aram, elements que li aporten un gust diferent.

El 'plat de cullera', similar a una 'escudella d'abans' es cuina en múltiples localitats del Pirineu i Prepirineu coincidint amb la festivitat de Carnaval i suposa una important aportació de calories amb la que s'ajuda a combatre el fred. 

La festa del Ranxo és una tradició centenària que se celebra el dimarts de Carnestoltes, és a dir, el darrer dia abans de l'inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes, en un principi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per menjar i així aquest dia se'ls oferia un plat calent. Actualment, ha esdevingut una festa en què hi participa tota la població i gent vinguda d'altres punts del país que no volen perdre l'ocasió de degustar el ranxo.

La tradició també explica que la vigila de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el Ranxo. Avui però, són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.

Ponts celebra la popular festa del ranxo repartint-ne unes 12.000 racions