15 d'octubre

La primera casa de comportes dels Canals d'Urgell obre les portes al públic

La Fundació Canals d'Urgell organitza la primera de les visites guiades a aquest element de patrimoni industrial situat a Ponts

La presa del Canal Principal al Tossal de Ponts ©CGRCU
photo_camera La presa del Canal Principal al Tossal de Ponts ©CGRCU

El dissabte 15 d'octubre, la primera casa de comportes de Ponts es podrà visitar per primera vegada de la mà de la Fundació Canals d'Urgell. Una descoberta que aproparà la història hidràulica i industrial de la zona i de tota Catalunya als visitants.

Durant l'activitat, que tindrà lloc al Tossal d'aquest municipi de la Noguera, es visitarà l'ermita de Sant Isidre del Canal, ubicada dins del recinte de la primera casa de comportes. L'ermita, construïda l'any 1950, està dissenyada per l'arquitecte Isidre Puig Boada (deixeble d'Antoni Gaudí) i ha estat restaurada aquest any per la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell.

A més, els visitants podran conèixer les instal·lacions de la primera casa de comportes nova, la primera casa de comportes vella i l'ermita de Sant Isidre del Canal.

Les persones interessades a assistir a la vista, poden formalitzar la seva assistència trucant a l'Espai Cultural Canals d'Urgell al telèfon 973 603 997 o al correu electrònic [email protected]

Aquesta serà la primera jornada d'una sèrie de visites guiades que tindran lloc un dissabte al mes a partir de dissabte i forma part de la celebració del 160è aniversari dels Canals d'Urgell.

L'acció és un complement a les visites guiades que la Fundació ofereix cada dia a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, el museu dels Canals situat a la planta baixa de la Casa Canal de Mollerussa, on s'explica la transformació del territori de la Plana gràcies a la construcció del Canal al segle XIX i que actualment es troba en obres per tal d'adequar-hi una sala on s'explicarà la modernització de la infraestructura.

El Canal d'Urgell rega 75.000 hectàrees, subministra a més de 300 indústries agroalimentàries, a més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i 500 masies aïllades

La importància dels Canals d'Urgell al passat, també posa damunt la taula la seva vàlua en el present, donant èmfasi a la necessitat de la seva modernització, que ha de garantir l'autosuficiència alimentària de Catalunya i la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d'aigua. Implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d'altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne l'ecoturisme.
 
El projecte de la modernització del regadiu està lligat, però, a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen al voltant dels Canals d'Urgell per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d'Europa.

Comentaris