06.07.2022 |
Territoris.cat

Santa Maria de Palau de Rialb, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

El temple data d'entre els segles XI i XII, tot i que es té constància de la seva existència des de l'any 809

rialp ok
Absis de Santa Maria de Palau de Rialb
Santa Maria de Palau de Rialb, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

El Govern va aprovar ahir declarar Bé Cultural d'Interès Nacional l'església de Santa Maria de Palau de Rialb.

La distinció s'ha fet en la categoria de Monument Històric i, a més a més, se n'ha delimitat un entorn de protecció al voltant del temple.

Tot i que l'edifici religiós es pot datar en la transició entre el segle XI i el XII, ja se'n té constància documental des de l'any 809 a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell. El seu propietari actual és el Bisbat d'Urgell.

Destaquen com a elements més rellevants el traçat de la seva planta basilical, les invariants tipològiques i arquitectòniques de l'estil romànic i, especialment, les pintures murals.

La_Baronia_de_Rialb,_El_Palau_de_Rialb-PM_61407
En una restauració recent, s'hi van descobrir unes pintures murals de traça renaixentista en l'absis central, les quals poden respondre al període del segle XVI al XVII, amb una mandorla i imatges de l'Anunciació, la Sagrada Família, la fugida a Egipte i els Sants Innocents.

Es considera, per tant, que l'església de Santa Maria de Palau és un dels exemples singulars de l'arquitectura religiosa del romànic català de transició entre el segle XI i el segle XII, tant per la tipologia de la seva planta i solucions estructurals com per la seva evolució constructiva, cronològica i funcional.

Santamariadepalaumix

Santa Maria de Palau de Rialb, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional
comentaris