27.10.2021 |
Territoris.cat

Térmens recupera elements arquitectónics de la Batalla del Segre

Treballs de neteja de l'antic molí medieval de Térmens
Treballs de neteja de l'antic molí medieval de Térmens
Térmens recupera elements arquitectónics de la Batalla del Segre

L'Ajuntament de Térmens ha iniciat els treballs de recuperació de les restes de l'antin molí medieval que es troba situat a la riba del riu Segre, en l'anomenat Sot de la Franquesa. Aquesta actuació forma part del procés d'estudi de les restes arquitectòniques a fi d'iniciar els tràmits per protegir-les sota la categoria de bé d'interès local i desenvolupar, al llarg del 2019, el projecte de conservació i restauració que permetrà recuperar el complex de l'antic molí santjoanista.

L'alcaldessa de Térmens, Concepció Cañadell, ha destacat aquesta iniciativa, ja que suposa aprofundir en el coneixement històric i patrimonial del municipi i, a més, serà un important atractiu per donar conèixer el nostre poble.

Aquest molí de farina de dues moles, documentat des de finals del segle XII, juntament amb la séquia que l'alimentava i el conjunt d'edificacions que el conformaven, era propietat de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem i era administrat pel Comanador de Térmens 

L'any 1835, després de gairebé cinc segles i mig, els béns de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem a Térmens van ser desamortitzats, començant el declivi del complex del molí. Tot i això, els edificis del molí van arribar íntegres al segle XX. Però, durant la Guerra Civil espanyola, l'establiment del front al riu Segre li va ocasionar danys irreparables. Des d'aleshores, l'oblit i la vegetació l'han mantingut en l'anonimat fins ara.

L'eliminació de la vegetació que el cobreix ha permès descobrir que una gran part d'aquest edifici va ser convertida en un niu de metralladores durant els nou mesos en què Térmens es va establir com baluard república durant la batalla del Segre 

Treballs de neteja de l'antic molí medieval de TérmensAquesta estructura bèl·lica, de la qual se'n desconeixia l'existència, està gairebé intacta i els treballs d'excavació i recuperació permetran aprofundir i contribuir en l'estudi i coneixement d'aquest combat. Així mateix, recentment, s'han identificat un seguit de fotografies que mostren aspectes inèdits de les fortificacions a Térmens durant el desenvolupament d'aquesta batalla i que complementen la troballa del molí.

L'equip interdisciplinari encarregat de la redacció del projecte està coordinat per Ramon Solé, restaurador conservador de béns culturals i col·laborador del Centre de Restauració de Béns Culturals de Catalunya, i hi intervenen els Serveis Tècnics del Consell Comarcal i els Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida, juntament amb l'assessorament tècnic del Museu de Lleida i del Museu de la Noguera.

Térmens recupera elements arquitectónics de la Batalla del Segre
comentaris