21.01.2022 |
Territoris.cat

Uns vàndals fan destrosses a les trinxeres republicanes de la Guerra Civil de Montgai

Uns vàndals fan destrosses a les trinxeres republicanes de la Guerra Civil de Montgai

Uns vàndals han fet en els darrers dies importants destrosses a les trinxeres republicanes de la Guerra Civil que hi ha a la zona dels Tossals de Montgai. Han fet caure pedres barrant el pas, tant a l'interior de les trinxeres com als nius de tirador i en un refugi antiaeri, on s'ha fet malbé l'entrada i la teulada. L'alcalde Jaume Gilabert ha lamentat aquesta ''desagradable sorpresa'' i ha assenyalat que han posat una denúncia als Mossos d'Esquadra per mirar de descobrir qui ha estat el responsable de les destrosses, i que està convençut que són de ''fer mal per fer mal'' i no tenen cap sentit polític. A l'espera de determinar el valor dels desperfectes, que amb tota probabilitat ascendiran a alguns centenars d'euros, l'Ajuntament ha decidit tancar el pas als visitants a aquest espai ja que ara com ara no està garantida la seguretat dels visitants.

Les destrosses a les trinxeres dels Tossals de Montgai es van fer amb tota probabilitat entre Nadal i Cap d'Any però no va ser fins ahir dimecres que van ser descobertes per l'Ajuntament. Jaume Gilabert ha explicat que es tracta d'un espai que rep centenars de visitants al cap de l'any i que de moment encara no poden fixar una data per recuperar-ho ja que no saben quant els costarà fer-ho i si l'Ajuntament tindrà els mitjans necessaris. Gilabert ha afegit que no tenen cap sospita sobre qui pot haver fet aquestes destrosses, però està convençut que ''no són criatures'' perquè els diferents elements que han fet caure són grossos i pesats.

L'historiador Pol Galitó, responsable de la recuperació d'aquest espai l'any 2010 en el marc del Memorial Democràtic, ha explicat que els danys són quantiosos i que costarà uns quants centenars d'euros restablir tot el que s'ha malmès. Principalment perquè es tracta d'un espai de difícil accés i només s'hi pot treballar de forma manual.

Un jove de Montgai aficionat a la Guerra Civil, Aaron Pujalt, ha explicat que les trinxeres del Tossal formaven part de la línia republicana que controlava el Cap de Pont de Balaguer. De fet, aquestes en concret no van entrar mai en combat, però si que van registrar activitat important de soldats del bàndol republicà que hi van fer vida durant més de set mesos. Sortosament, alguns dels elements que recorden el pas d'aquests soldats per les trinxeres no han quedat malmesos, com per exemple una estrella on s'hi pot llegir en castellà i català 'visca la república espanyola'.

Uns vàndals fan destrosses a les trinxeres republicanes de la Guerra Civil de Montgai
comentaris