El 25N al Segrià: exposicions i actes fins el 16 de desembre

mural 25n  - paeria
photo_camera El Mural que s'ha instal·lat al Parc de l'Aigua amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes - Ajuntament de Lleida

El Consell Comarcal del Segrià ha organitzat una exposició i diverses activitats per commemorar el Dia per a l’Eliminació de la violència envers les dones. El programa, organitzat pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), porta per títol És l’hora de ser valenta, creu en tu i inclou diversos actes fins el 16 de desembre. Durant tota la setmana, el vestíbul del Consell acull també l’exposició Lliures i sense por, cedida per l’Institut Català de les Dones. La mostra ajuda a detectar i a reconèixer situacions quotidianes en què es produeixen violències sexuals.
El Consell es va adherir a l'acte institucional unitari de manera telemàtica, en què es va llegir un manifest i es va mostrar un vídeo sobre l'elaboració d'un mural reivindicatiu. A la tarda es va organitzar la la xerrada online Empoderament femení: la persona emocionalment intel·ligent conjuntament amb l’Associació de Dones Pou de Gel de Puigverd de Lleida.
El dia 16 de desembre es clouran els actes amb el monòleg No solo duelen los golpes, a càrrec de Pamela Palenciano, a la sala social de l’Ajuntament de Torrefarrera, dirigida especialment als alumnes de l’institut d’educació secundària Joan Solà.

Durant tota la setmana s'ha fet una crida a les xarxes socials adreçada a les dones en situació de violència masclista animant-les a denunciar els fets i a demanar ajudar al SIAD

A més, el Consell Comarcal també s'ha adherit a la campanya Ni agressor ni còmplice” promoguda per l’ICD.

La capital del Segrià també ha celebrat l'acte institucional en motiu del 25N en format telemàtic, on hi ha acudit la tinent d'alcalde, Sandra Castro, i la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló; la diputada provincial d’Igualat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez; el subdelegat del Govern, José Crespín; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Massot, i la coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Núria Camps.
En el decurs de l'acte es van poder veure dos vídeos: el primer mostrava el mural que l’artista visual lleidatana Cristina Dejuan ha realitzat al Parc de l’Aigua, que se centra en el procés de superació d’un maltractament; el segon, va ser la lectura per part del grup teatral Dones a Escena - Lleida del manifest de la jornada, que han elaborat la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i la Delegació del Govern central a Catalunya.

Les activitats de formació preventiva que realitza la Paeria han arribat enguany a 1.300 persones

La sessió, conduïda per la infermera del SEM Núria Jové, va començar a les 12 h amb el seguiment del minut de silenci en record de totes les víctimes de la violència masclista que s’ha organitzat a tot Catalunya.
Sandra Castro va remarcar “cada dia és el dia contra les violències masclistes”. Aquestes, va remarcar, "de vegades es manifesten de manera molt evident i en altres ocasions els seus efectes passen més desapercebuts des d’una perspectiva física però el mal és tan o més gran que el dolor físic que es pateix".
La tinent d’alcalde va subratllar l’obligació de les administracions d’actuar en el cas que es detecti alguna situació de violència masclista –oferint recursos i serveis a les dones- i de treballar per la prevenció d’aquestes violències.
Així, va parlar dels abusos a l'Aula de Teatre per remarcar que la Paeria va abordar-los "des del primer moment": “l’any passat vam iniciar el projecte Espais Segurs en l’àmbit educatiu i vam oferir formació als i les professionals de l’Aula així com un protocol d’actuació específic, una auditoria dels espais i s’ha posat en marxa l’aplicació Co-resol perquè les víctimes puguin tenir un canal fàcil, ràpid i directe per denunciar les diferents situacions amb què s’han trobat”. Aquest seguit de mesures s’han començat a aplicar, també, a l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i al Conservatori i Escola de Música Municipal.

La lluita contra el masclisme a Lleida, en dades

El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones ha atès enguany 489 dones i s’han realitzat un total de 1.111 atencions. Respecte a l’any anterior suposa un petit decrement bàsicament provocat, com ha indicat la tinent d’alcalde, per la situació de la pandèmia i del confinament, amb la consegüent complicació per a les dones per sortir de l’espai domèstic.
D’altra banda, el nombre de dones i fills i filles derivades al SIE (Serveis d’Intervenció Especialitzada), l’any passat va ser dos i enguany, quatre.

Per fer front al masclisme, la Paeria ha impartit diverses formacions en transversalitat de gènere i prevenció de violències masclistes, que han arribat a 300 persones durant el 2020. En l’àmbit educatiu, a través del programa Tractem-nos bé, s’han ofert sessions formatives a un total de 998 joves –dels quals, 609 són noies i 389, nois- que han assistit a 46 tallers. En total, 1.298 persones han rebut formació en aquest camp.
Els diferents serveis d'informació i atenció a les dones de les comarques de Lleida han atès des de principis d'any i fins al 31 d'octubre un total de 294 dones per casos de violència masclista, respecte a les 324 del mateix període del 2019. Malgrat aquest descens, des de l'Institut Català de les Dones (ICD) assenyalen que s'han incrementat notablement les atencions, tant en l'aspecte psicològic com jurídic, com a conseqüència del confinament per la Covid-19.
 

Comentaris